ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 24η Ιουλίου

aeroplano-thumb-large

Flashback στην 24η Ιουλίου-1
Mετά από 11 χρόνια αυτοεξορίας στο Παρίσι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα και γίνεται δεκτός σε πανηγυρικό κλίμα από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, το 1974. Μόλις λίγες ώρες μετά, το ίδιο βράδυ, μπαίνει και επισήμως ταφόπλακα στο επτάχρονο δικτατορικό καθεστώς, το οποίο κατέρρευσε υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας, με τον Καραμανλή να ορκίζεται πρωθυπουργός, σημάνοντας την αρχή της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας και την έναρξη της περιόδου της Μεταπολίτευσης.

Flashback στην 24η Ιουλίου-2
Τέσσερις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ραγδαίες, τεθωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού κινούνται στους δρόμους της κατεχόμενης πλέον Βόρειας Λευκωσίας, υπό τις επευφημίες πλήθους Τουρκοκύπριων υποστηρικτών τους, το 1974. Ο αμιγώς τουρκοκυπριακός χαρακτήρας της Βόρειας Λευκωσίας, τον οποίο μαρτυρά το μεγάλο ομοίωμα του προσώπου του Κεμάλ Ατατούρκ στο βάθος, ήταν υπαρκτός από περίπου δέκα χρόνια πριν την έναρξη της τουρκικής κατοχής, όταν οι διακοινοτικές ταραχές του 1963 οδήγησαν στη δημιουργία μίας ελληνοκυπριακής και μίας τουρκοκυπριακής κοινότητας, στα νότια και στα βόρεια της κυπριακής πρωτεύουσας αντιστοίχως. (AP Photo)

Flashback στην 24η Ιουλίου-3
Το επικό διαστημικό ταξίδι του «Απόλλων 11» στη Σελήνη ολοκληρώνεται με επιτυχία, καθώς το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» προσθαλασσώνεται χωρίς κανένα απρόοπτο κοντά στην νήσο Ουέηκ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, το 1969. Τους αστροναύτες Νιλ Αρμστρόνγκ, Μάικλ Κόλινς και Έντουιν «Μπαζ» Άλντριν θα παραλάβει ένα ελικόπτερο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο «Χόρνετ», όπου θα κλειστούν αμέσως σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης με μοναδική τους συντροφία έναν γιατρό. Οι τρεις αστροναύτες θα παραμείνουν σε κατάσταση καραντίνας για περίπου τρεις εβδομάδες, μέχρι οι ειδικοί να αποφανθούν ότι δεν έχουν προσβληθεί από «εξωγήινα» μικρόβια. (AP Photo)