ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στη 2α Αυγούστου

ap_800802085

Flashback στη 2α Αυγούστου-1
Η νεοφασιστική τρομοκρατική οργάνωση «Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες» χτυπά τυφλά τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνιας, σκοτώνοντας 85 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 200, στη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση που βίωσε η Ιταλία τη μεταπολεμική περίοδο, το 1980. Το περιστατικό έμεινε γνωστό ως «Σφαγή της Μπολόνια» και υπήρξε το πιο πολύνεκρο χτύπημα των «Μολυβένιων Χρόνων», της περιόδου κοινωνικών αναταραχών και έντονης ακροαριστερής και ακροδεξιάς βίας που αντιμετώπισε η ιταλική κοινωνία από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τη δεκαετία του '80. Μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού σταθμού καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. (AP Photo)

Flashback στη 2α Αυγούστου-2
Άντρες της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, μίας από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις της «Ελεύθερης Γαλλίας» την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρελαύνουν κοντά στο αρχηγείο τους στο Λονδίνο, το 1940. Η βρετανική πρωτεύουσα υπήρξε η βάση του ηγέτη των Ελεύθερων Γάλλων, στρατηγού Ντε Γκωλ, κατά τα χρόνια του πολέμου, ενώ η Γαλλία ήταν κομμένη στα δύο, με το βόρειο τμήμα της χώρας να βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και το νοτιο υπό την εξουσία του ελεγχόμενου από τους Γερμανούς, Κράτους του Βισύ. Έναν περίπου μήνα μετά τη σύσταση του, στις 2 Αυγούστου του 1940, οι στρατιωτικές αρχές του Βισύ καταδίκασαν τον ηγέτη της «Ελεύθερης Γαλλίας» ερήμην σε θάνατο για προδοσία, για την απόφαση του να αψηφήσει τη γαλλική συνθηκολόγηση και να συνεχίσει τον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. (AP Photo)

Flashback στη 2α Αυγούστου-3
Υπό την ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ εισβάλει στο μικροσκοπικό εμιράτο του Κουβέιτ, καταγγέλλοντας το μικρό βασίλειο για «κλοπη» του ιρακινού πετρελαίου, το 1990. Η ιρακινή εισβολή πυροδότησε την έναρξη του Πολέμου του Κόλπου, του «πρώτου τηλεοπτικού πολέμου της ιστορίας», ο οποίος μέσω του δικτύου του CNN εισέβαλε σε όλα τα σπίτια, λαμβάνοντας τη μορφή τηλεοπτικού θεάματος. Εδώ, ο Ιρακινός ηγέτης επιθεωρεί στρατιώτες σε άγνωστη τοποθεσία του εμιράτου, δύο περίπου μήνες μετά την εισβολή. (AP Photo/INA)