ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 23η Αυγούστου

ap_390823055

Flashback στην 23η Αυγούστου-1
Στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας της καριέρας τους, οι Τζον, Τζορτζ, Πολ και Ρίνγκο γεμίζουν με δεκάδες χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές τους το στάδιο Shea της Νέας Υόρκης, παρουσιάζοντας ένα σετ με κλασικά πλέον κομμάτια της «ενδιάμεσης» περιόδου τους («Nowhere Man», «Paperback Writer», «Yesterday»), το 1966. Τέσσερις συναυλίες αργότερα, η εποχή των περιοδειών των «Σκαθαριών» θα λάβει τέλος, δίνοντας τη σκυτάλη στην ύστερη, πιο δημιουργική φάση του συγκροτήματος, όπου τα «πιασάρικα χιτάκια» των πρώτων χρόνων θα αντικατασταθούν από πιο τα ολοκληρωμένα άλμπουμ των ύστερων χρόνων της δεκαετίας του '60. (AP Photo)

Flashback στην 23η Αυγούστου-2
Λίγες μόλις ημέρες πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την επίθεση του Τρίτου Ράιχ στην Πολωνία, Γερμανία και ΕΣΣΔ υπογράφουν το αμφιλεγόμενο Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης (ευρύτερα γνωστό ως Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ), το οποίο υπήρξε καθοριστικό για την πρώτη φάση του πολέμου, κρατώντας σε απόσταση ασφαλείας τις δύο υπερδυνάμεις τη μία από την άλλη, μέχρι να παραβιαστεί δύο σχεδόν χρόνια αργότερα από τον Χίτλερ με την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (22 Ιουνίου 1941), το 1939. Εδώ, ο επικεφαλής της σοβιετικής διπλωματίας, Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, υπογράφει το σύμφωνο. Πίσω του διακρίνονται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ και ηγέτης της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν. (AP Photo/German War Department)

Flashback στην 23η Αυγούστου-3
Τρία ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης, η μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη στην ιστορία των πολεμικών συγκρούσεων ξεκινά στη σοβιετική πόλη του Στάλινγκραντ, με τη Γερμανία και τους συμμάχους της να σφυροκοπούν το βιομηχανικό κέντρο, με σκοπό να αποκτήσουν την καθοριστική πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Καυκάσου, και τον Κόκκινο Στρατό να δίνει μία μάχη ζωής και θανάτου,  κυριολεκτικά σπίτι με σπίτι, ώστε να αποτρέψει το καταστροφικό αυτό σενάριο, το οποίο θα επηρέαζε άρδην τις πολεμικές εξελίξεις και πιθανώς ακόμη και την έκβαση του πολέμου στην Ευρώπη, το 1942. Όπως μαρτυρά αυτή η φωτογραφία από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η παρουσία της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας υπήρξε ευρεία στη μάχη, μετατρέποντας σχεδόν ολόκληρη την πόλη σε έναν μεγάλο σωρό από συντρίμμια. (AP Photo/Alvin Steinkopf)