ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 26η Αυγούστου

ap_4408261917

flashback-stin-26i-aygoystoy0
Τα πανηγύρια του λαού του Παρισιού την επομένη της απελευθέρωσης της γαλλικής πρωτεύουσας από τον γερμανικό στρατό κατοχής, διακόπτονται απότομα, καθώς ελεύθεροι σκοπευτές των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίοι είχαν παραμείνει στην πόλη, ανοίγουν πυρ κατά του πλήθους, σπέρνοντας τον πανικό και μετατρέποντας μέσα σε δευτερόλεπτα την ευφορία του κόσμου σε τρόμο, στην πλατεία Κονκόρντ, το 1944. Παρά τη φυγή των Γερμανών και την έλευση των Συμμάχων στην «Πόλη του Φωτός» την προηγούμενη ημέρα, θύλακες ένοπλων Γάλλων δοσίλογων και Γερμανών στρατιωτών παρέμειναν στο Παρίσι, διαταράσσοντας ουκ ολίγες φορές τη «νέα παρισινή πραγματικότητα» των νέων ημερών μετά το τέλος της τετραετούς ναζιστικής κατοχής. (AP Photo) 

flashback-stin-26i-aygoystoy1
Ένοπλοι μαχητές των Γαλλικών Δυνάμεων Εσωτερικού, μίας αντιστασιακής οργάνωσης που συγκροτήθηκε μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία και συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Γαλλίας, ανταλλάσσουν πυρά με εναπομείναντες ενόπλους των γερμανικών αρχών κατοχής, που βρίσκονται ακροβολισμένοι σε διάφορα κτίρια του Παρισιού, την επομένη της απελευθέρωσης της γαλλικής πρωτεύουσας, το 1944. Την ίδια ημέρα, ο ίδιος ο στρατηγός Ντε Γκωλ, ηγέτης της αντιστασιακής οργάνωσης της Ελεύθερης Γαλλίας και σύμβολο της γαλλικής αντίστασης στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, υπήρξε στόχος ελεύθερων σκοπευτών στην Παναγία των Παρισίων, με το εσωτερικό του καθεδρικού ναού να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης κατά την είσοδο πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων και του Ντε Γκωλ, οι οποίοι συνέρευσαν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την απελευθέρωση και να ευχαριστήρουν τον Θεό για το τέλος του γερμανικού ζυγού. (AP Photo/Peter J. Carroll)

flashback-stin-26i-aygoystoy2
Δεκάδες αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού πραγματοποιούν άλμα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης τους στην πόλη Σάουθερν Παίνς της Βόρειας Καρολίνας, το 1951. Προορισμός των εκπαιδευόμενων αυτών μελών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ μετά το πέρας της εκπαίδευσης τους, ήταν το πολεμικό μέτωπο της Κορέας, το «θερμότερο» μέχρι τότε επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου. (AP Photo)