ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 3η Σεπτεμβρίου

papandreou1-thumb-large

flashback-stin-3i-septemvrioy0
Σε μία φωτογραφία ενδεικτική της μικρότερης έντασης με την οποία βιώθηκε η εμπειρία της αντίστασης και της κατοχικής καταστολής στη Δανία συγκριτικά με τα Βαλκάνια ή την Ανατολική Ευρώπη, ένας Γερμανός αξιωματικός των SS αναγκάζει έναν Δανό αστυνομικό να κρατήσει το όνομα ενός νεαρού κοριτσιού, επειδή φορούσε ένα καπέλο με το έμβλημα της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), στην Κοπεγχάγη, το 1943. (AP Photo)

flashback-stin-3i-septemvrioy2
Λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τον Καναδά και το τέλος της εξαετούς αυτοεξορίας του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατά τα χρόνια της δικτατορίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, σε μία εμβληματική στιγμή της Μεταπολίτευσης, η οποία θα σημαδέψει πολλαπλά την Ελλάδα τα επόμενα 40 και πλέον χρόνια. Εδώ, ο μετέπειτα πρωθυπουργός δύο ημέρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 1974. ASSOCIATED PRESS
 

flashback-stin-3i-septemvrioy4
Ο διοικητής ενός τάγματος του βιετναμέζικου στρατού ανακρίνει προσωπικά έναν ύποπτο για συμμετοχή σε αντάρτικη ομάδα των Βιετκόνγκ σε κάποια περιοχή του δέλτα του Μεκόνγκ, στο Νότιο Βιετνάμ, το 1965. Η εξαιρετικά άγρια έκφραση του προσώπου του Βιετναμέζου στρατιωτικού είναι ενδεικτική του διχασμού του Πολέμου του Βιετνμάμ και κάθε εμφύλιας σύρραξης. (AP Photo/Huynh Thanh My)