ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 9η Σεπτεμβρίου

ap_400909013

Flashback στην 9η Σεπτεμβρίου-1
Μία εβδομάδα μετά την εισβολή του Τρίτου Ράιχ στην Πολωνία και την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην πολωνική πόλη της Λοντζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη έδρα του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας το 1939. Εδώ, τμήμα του γερμανικού ιππικού που εισέρχεται νικηφόρο στην πόλη, γίνεται δεκτό με τον ναζιστικό χαιρετισμό από ομάδα κατοίκων, πιθανώς μελών της γερμανικής μειονότητας, που ονόμασαν «απελευθέρωση» τη γερμανική εισβολή ή Πολωνών συμπαθούντων της ναζιστικής νέας τάξης, οι οποίοι αγνοούσαν ότι στο πλαίσιο της κρίνονταν ως φυλετικά κατώτεροι και προορίζονταν για σκλάβοι της «κυρίαρχης» αρίας φυλής. (AP Photo)

Flashback στην 9η Σεπτεμβρίου-2
Ο λαός του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες αντιμέτωπος με την εκστρατεία βομβαρδισμών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία έμεινε ευρέως γνωστή ως «The Blitz», μετά την απόφαση του Αδόλφου Χίτλερ να μετατρέψει τη Μάχη της Αγγλίας από σύγκρουση συμβατικού χαρακτήρα σε «μάχη εκμηδένισης» του αντιπάλου, διατάζοντας ευρείες βομβαρδιστικές επιχειρήσεις εναντίον αστικών κέντρων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Αγγλίας, το 1940. Από τις 7 Σεπτεμβρίου και για επόμενες 57 σερί ημέρες, το Λονδίνο θα γίνει τακτικός στόχος των βομβαρδιστικών της Λουφτβάφε, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και αμέτρητα σπίτια και άλλα κτίρια να μετατρέπονται σε τίποτα περισσότερο από σωρούς από συντρίμμια, δημιουργώντας μία εικόνα εκτεταμένης καταστροφής στη βρετανική πρωτεύουσα. (AP Photo)

Flashback στην 9η Σεπτεμβρίου-3
Το μικρό βήμα του Νιλ Άρμστρονγκ και μεγάλο βήμα της ανθρώποτητας που έλαβε χώρα την 20η Ιουλίου με την επιτυχή προσελήνωση της διαστημικής αποστολής Apollo 11 στη Σελήνη, γίνεται γραμματόσημο λιγότερο από δύο μήνες από την πραγμάτωση του, το 1969. Εδώ, οι θρυλικοί αστροναύτες της αποστολής, Μάικλ Κόλινς, Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Άλντριν φωτογραφίζονται στην τελετή για την κυκλοφορία του γραμματοσήμου στην Ουάσιγκτον. (AP Photo/Charles Harrity)