Κοσμοσυρροή και συγκίνηση στο Βατικανό

Κοσμοσυρροή και συγκίνηση στο Βατικανό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό η ιστορική τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου II και του πάπα Ιωάννη  XXIII, στην οποία παρευρέθηκαν συνολικά 98 εκπρόσωποι ξένων χωρών.

«Ανακηρύσσουμε ως αγίους τους ευλογημένους αυτούς ποντίφικες» είπε ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στα λατινικά ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αναφωνούσε «Αμήν» και χειροκροτούσε.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο πάπας Βενέδικτος XVI, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε από τον Μεσαίωνα, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο ιταλός  πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος αν και έχει απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε., αυτή δεν ισχύει για το κρατίδιο του Βατικανού.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και η Φλοριμπεθ Μόρα από την Κόστα Ρίκα, η γυναίκα που ισχυρίζεται ότι βίωσε το θαύμα, χάρη στον πάπα Ιωάννη Παύλο II, ο οποίος την θεράπευσε από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Ενδεικτικό της λαμπρότητας της τελετής ήταν το γεγονός ότι γιγάντιες οθόνες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Ρώμης, καθώς και το ότι μεταδόθηκε ζωντανά σε εκατοντάδες κινηματογράφους ανά τον κόσμο, από την Αργεντινή, τον τόπο καταγωγής του πάπα Φραγκίσκου, μέχρι τον Λίβανο.

Εξάλλου, ειδική εφαρμογή για το κινητό με την ονομασία «αγιοποίηση τώρα», τη φράση που αναφωνούσε το πλήθος στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου II, προσέφερε πρακτικές πληροφορίες στους πιστούς αλλά και φράσεις που είχαν ειπωθεί από τους δύο ποντίφικες.

Για την τελετή επιστρατεύτηκαν 10.000 αστυνομικοί και 3.500 εθελοντές, 25 Πολωνοί ξεναγοί και είκοσι ψυχίατροι ειδικοί στην αντιμετώπιση κρίσεων πανικού.

Επιμέλεια: Θεοδώρα Βασιλοπούλου

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή