Το άλλο Πακιστάν: Μύθος ή πραγματικότητα;

Το άλλο Πακιστάν: Μύθος ή πραγματικότητα;

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο φωτογραφικό αφιέρωμα του Reuters με τους εύπορους κατοίκους του Πακιστάν και τις γυναίκες σε υψηλά υφιστάμενες θέσεις, έρχεται να αλλάξει την εικόνα της χώρας διεθνώς και να διαψεύσει την αντίληψη περί δεινότερης θέσης των γυναικών λόγω του συντηρητισμού. 'Η μήπως έρχεται απλώς για να επιβεβαιώσει -υποκύπτοντας στην λογική της εξαίρεσης που επιβεβαιώνει τον κανόνα- τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις που κυριαρχούν στην χώρα;

Παρά την σχετικώς υψηλή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και σύμφωνα με πληροφορίες του οργανισμού «Ance Hellas» η απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών στο Πακιστάν μεγαλώνει. Ενώ, οι ανισότητες μεταξύ των κατοίκων αγροτικών και αστικών περιοχών γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Ωστόσο, τελευταία όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα παίρνει η «άλλη πλευρά του Πακιστάν». Η ανάπτυξη, η αίσθηση της ένταξης ενός «εξευρωπαϊσμένου» τρόπου ζωής στην καθημερινότητα των κατοίκων του Πακιστάν γίνεται το επίκεντρο δημοσιογραφικών ρεπορτάζ, με τελευταίο το φωτογραφικό αφιέρωμα του Reuters, το οποίο έρχεται να διαψεύσει την κοινής αποδοχής ιδέα περί μειονεκτικής θέσης των γυναικών.

Αναμφίβολα η αστάθεια εξακολουθεί να μαστίζει το Πακιστάν και σε πολλές περιοχές της χώρας κυριαρχεί ο κοινωνικός συντηρητισμός. Το ποσοστό αλφαβητισμού το 2012, σε εθνικό επίπεδο, άγγιξε το 57% (69% άνδρες, 45% γυναίκες). Αυτός ο μέσος όρος κρύβει, ωστόσο, σημαντικές περιφερειακές αποκλίσεις, όπως το χαμηλότερο ποσοστό στο Balochistan (39%). Ακόμη, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι γυναίκες είναι πολύ χαμηλά, όπως για παράδειγμα το 18% για την προαναφερθείσα περιφέρεια. Μεγαλύτερες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. 

Ωστόσο, μερικοί από τους πιο εύπορους κατοίκους και κυρίως οι γυναίκες της χώρας έχουν εργαστεί με σκοπό να εξασφαλίσουν ένα πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής για τους εαυτούς τους, αλλά και αλλάξουν την εικόνα της χώρας τους.

Επιβεβαιωτικά προς τις μεγάλες αντιθέσεις που παρατηρούνται, τόσο ανάμεσα στα ποσοστά αλφαβητισμού ανά περιφέρεια, όσο και για την οικονομική επιφάνεια των κατοίκων, έρχονται εικόνες του Reuters, οι οποίες προσφέρουν μια διαφορετική όψη του Πακιστάν απόλυτα συγκρουσιακή με αυτή που παρουσιάζεται στις ειδήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή