ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν

xansen1
hansen_kathimerini_02
hansen_kathimerini_03
hansen_kathimerini_04
hansen_kathimerini_05
hansen_kathimerini_06
hansen_kathimerini_07
hansen_kathimerini_08
hansen_kathimerini_09
hansen_kathimerini_10
hansen_kathimerini_11
hansen_kathimerini_12
hansen_kathimerini_13
hansen_kathimerini_14
hansen_kathimerini_15
hansen_kathimerini_16
hansen_kathimerini_17
hansen_kathimerini_18
hansen_kathimerini_19
hansen_kathimerini_20
hansen_kathimerini_21
hansen_kathimerini_22
hansen_kathimerini_23
hansen_kathimerini_26
hansen_kathimerini_27
hansen_kathimerini_28
hansen_kathimerini_29
hansen_kathimerini_30
hansen24
hansen25

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν», η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τέχνης της Δανίας, υπό την αιγίδα της Αυστριακής και της Δανικής Πρεσβείας, με μέγα δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα ως επί το πλείστον από Αυστριακά και Δανέζικα μουσεία και αρχεία, κατά μεγάλο ποσοστό αδημοσίευτα. Περιλαμβάνει, επίσης, αριθμό επίπλων, αντικειμένων από επιχρυσωμένο μπρούντζο, καθώς και αριθμό φωτογραφιών του 19ου αιώνα. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανήκει στον Γεώργιο Α. Πανέτσο, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, και την Μαριλένα Κασιμάτη, δρα ιστορικό της τέχνης, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Θ. Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Κατά την οκτααετή παραμονή του στην Αθήνα (1838-46) συνέθεσε την αρχιτεκτονική γλώσσα, που χαρακτήρισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, είναι δηλαδή ουσιαστικά ο κύριος δημιουργός του Αθηναϊκού Νεοκλασσικισμού. Το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτήριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» – το συγκρότημα των κτηρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης – που αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη. Σχεδίασε επίσης, το Αστεροσκοπείο, το Ζάππειο και αριθμό ανεκτέλεστων έργων. Παράλληλα, διέπρεψε στη Βιέννη, όπου σχεδίασε σειρά κτηρίων, όπως το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, την Ελληνική Εκκλησία, το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής κ.ά. Στο έργο του Θ. Χάνσεν παρατηρείται ένα αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Hellenische Renaissance» (Ελληνική Αναγέννηση).

Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» με κείμενα των Γεωργίου Α. Πανέτσου, Ειρήνης (Ρένας) Φατσέα, Μανώλη Κορρέ, Robert Stalla, Rainald Franz, Andreas Zeese, Maren Groning, Villads Villadsen και Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη.

Επιμέλεια Έκθεσης: Γεώργιος Α. Πανέτσος, Μαριλένα Κασιμάτη

Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2014 – 18 Ιανουαρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη: 10:00-20:00 (Ιούλιος-Αύγουστος: 10.00-18.00)

Ξεναγήσεις για το κοινό διοργανώνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 13.00
Ξεναγήσεις σε συλλόγους πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα
www.thf.gr