Με το βλέμμα πίσω από το νικάμπ

Με το βλέμμα πίσω από το νικάμπ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλέμματα πίσω και μπροστά από την μαντίλα, το χιτζάμπ, το νικάμπ, την μπούρκα. Όλα παραλλαγές του ίδιου αξεσουάρ που έχει ως σκοπό να κρύψει το γυνακείο πρόσωπο και σώμα. Τι βλέπουν όμως οι γυανίκες πίσω από την μπούρκα; Το εντυπωσιακό φωτογραφικό αφιέρωμα του Associated Press μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο με τα μάτια των γυναικών πίσω από το νικάμπ.

Για τις περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με το Associated Press, το νικάμπ είναι επιλογή, καθώς προκύπτει από μια ερμηνεία του Κορανίου και της hadit, μιας συλλογής από ανέκδοτα που αφορούν στον προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα με την οποία πιστεύεται πως το γυναικείο σώμα πρέπει να καλύπτεται από μετριοφροσύνη. Το νικάμπ, λοιπόν, επιτρέπει στις γυναίκες να ακολουθούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω εμποδίζοντας τον κόσμο να δει τα πρόσωπά τους.

Στην Αίγυπτο αυξάνονται διαρκώς οι γυναίκες που επιλέγουν  την ισλαμική στολή που καλύπτει όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά και το σώμα των γυναικών.  Αρκετές μάλιστα δηλώνουν ότι χωρίς την μαντίλα νιώθουν άβολα, καθώς οι άνδρες τις κοιτούν προκλητικά. «Φορώντας νικάμπ νιώθω απελευθερωμένη», δήλωσε ένα χρόνο πριν η Semaa Abdulwali στη βρετανική Guardian.

Με αφορμή το περιστατικό όπου μία γυναίκα με καλυμμένο πρόσωπο, η οποία καθόταν στην πρώτη σειρά της Οπερας της Βαστίλλης και υποχρεώθηκε από τους συντελεστές της «Τραβιάτα» να αποχωρήσει από την παράσταση, επειδή αρνήθηκε να αποχωριστεί το νικάμπ της, η Selma προσθέτει «κανένας νόμος δεν πρόκειται να με σταματήσει από το φοράω».

«Οταν συναντιόμαστε, εγώ επιλέγω τι θα δεις. Εχεις να κάνεις με το μυαλό και την προσωπικότητά μου. Κανένας δεν με έχει αναγκάσει να φορέσω νικάμπ».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή