ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 9η Μαΐου

ap_99051002174

Flashback στην 9η Μαΐου-1
Άνθρωποι τρέχουν και πυροβολούν λίγα δευτερόλεπτα μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε στάδιο του Γκρόζνυ, της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, όπου είχε μαζευτεί κόσμος για τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης» κατά της ναζιστικής Γερμανίας, το 2004. Η έκρηξη, η οποία υπήρξε έργο εξτρεμιστών Ισλαμιστών, έλαβε χώρα κάτω από τις θέσεις των επισήμων, στις οποίες βρίσκονταν πολλοί Τσετσένοι αξιωματούχοι, για να παρακολουθήσουν την τελετή. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ο Τσετσένος πρόεδρος Ακμάντ Καντίροφ. (AP Photo/Musa Sadulayev)

Flashback στην 9η Μαΐου-2
Το χτυπημένο από σφαίρες νεκρό σώμα του πρώην Ιταλού κεντροδεξιού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο ανακαλύπτεται από τις ιταλικές αρχές στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, κοντά στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, λίγο μετά τη δολοφονία του, το 1978. Στις 16 Μαρτίου, ο Μόρο είχε απήχθη από την τρομοκρατική οργάνωση των Ερυθρών Ταξιαρχιών (Brigate Rosse) στο κέντρο της Ρώμης και υπήρξε αιχμάλωτος της για 54 μέρες, αμέσως μετά τις οποίες δολοφονήθηκε. (AP Photo)  

Flashback στην 9η Μαΐου-3
Διαδηλωτές κραδαίνουν τις φωτογραφίες των Κινέζων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε νατοϊκό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το αμερικανικό προξενείο στη νότια κινεζική πόλη Γκουαντζού, το 1999. Ο ακούσιος βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ σκότωσε τρεις ανθρώπους και προκάλεσε τις μεγαλύτερες δημόσιες κινητοποιήσεις στην Κίνα από το 1989, όταν είχαν σαρώσει τη χώρα οι φοιτητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος. (AP Photo/Vincent Yu)

Flashback στην 9η Μαΐου-4
Διαδηλωτές επιδεικνύουν το καμένο απομεινάρι μιας βρετανικής σημαίας, σε διαδήλωση στην Αθήνα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και κατά της αγγλικής εξουσίας στη νήσο, το 1956. Κύρια διεκδίκηση των διαδηλωτών ήταν η αποτροπή της εκτέλεσης των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, από τις βρετανικές αρχές την επομένη. Οι συγκρούσεις που προκλήθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν οι χειρότερες από τα Δεκεμβριανά του 1944, έχοντας ως τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες. (AP Photo)