ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 25η Απριλίου

ap_450425077

flashback-stin-25i-aprilioy0
Επτά ελέφαντες του διάσημου αμερικανικού τσίρκου «Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus», ευρύτερα γνωστού ως το «Σπουδαιότερο Σόου στον Πλανήτη», διασκεδάζουν τους περίπου 5.000 ασθενείς του νοσοκομείου «Βellevue» της Νέας Υόρκης, το 1941. (AP Photo)

flashback-stin-25i-aprilioy1
Με τον Ψυχρό Πόλεμο να έχει ήδη αρχίσει να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω στην ερειπωμένη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Γηραιά Ήπειρο, Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιώτες δίνουν τα χέρια σε μία στιγμή συμμαχικής ομοψυχίας, πάνω σε μία κατεστραμμένη γέφυρα του ποταμού Έλβα, στη Γερμανία, το 1945. (AP Photo)

flashback-stin-25i-aprilioy2
Σχεδόν μισός αιώνας δικτατορικού καθεστώτος φτάνει στο τέλος του στην Πορτογαλία, με το επονομαζόμενο Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων (Movimento das Forcas Armadas) του πορτογαλικού στρατού να εγκαθιδρύει και πάλι τη δημοκρατία στη χώρα, μετά από 48 χρόνια, το 1974. Χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους τη μέρα του πραξικοπήματος, εκφράζοντας τη στήριξη του στους στρατιώτες του κινήματος και βάζοντας γαρύφαλλα στις κάνες των όπλων τους. Αυτή η λαϊκή ανταπόκριση απέναντι στο στρατιωτικό κίνημα του έδωσε το όνομα «Επανάσταση των Γαρυφάλλων». (AP Photo/Antonio Aguiar)

flashback-stin-25i-aprilioy3
Εικόνες φρίκης σαν και αυτή επίφυλασε στα συμμαχικά στρατεύματα κάθε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης που απελευθερωνόταν στο τέλος του πολέμου στην Ευρώπη, με τα πτώματα και τα αποστεωμένα από την πείνα και τις κακουχίες σώματα να αποτελούν κυρίαρχη εικόνα. Εδώ, Ρώσοι και Πολωνοί Εβραίοι, εργάτες σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη, κοιτούν ανέκφραστοι τον φωτογραφικό φακό ενός φωτογράφου, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου από δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, το 1945. (AP Photo)