ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 4η Δεκεμβρίου

ap_8912040428

Flashback στην 4η Δεκεμβρίου-1
Στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Πεζικού του αμερικανικού στρατού πραγματοποιούν περιπολία σε ένα αυτοσχέδιο νεκροταφείο, στο οποίο κείτονται θαμμένοι νεκροί συμπολεμιστές τους και το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από ένα στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων, στο Νότιο Βιετνάμ, το 1967. Η περιπολία στο νεκροταφείο ξεκίνησε με αφορμή μία αιφνιδιαστική επίθεση των Βιετκόνγκ, τη σφοδρότητα της οποίας μαρτυρά ο ένας σταυρός που έχει καταρρεύσει από τα πυρά των ανταρτών. (AP Photo/Horst Faas)

Flashback στην 4η Δεκεμβρίου-2
Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες των Δεκεμβριανών, της δεύτερης πράξης της μακράς εμφύλιας σύγκρουσης που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του '40, τρεις νεαρές κοπέλες κρατούν ένα αιματοβαμμένο πανό ακριβώς μπροστά από τη Βουλή, το σύνθημα του οποίου προμηνύει το τι θα επακολουθήσει στις γειτονίες της Αθήνας καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 1944. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Ε.Α.Μ. την 4η Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, για τα θύματα του συλλαλητηρίου της προηγούμενης μέρας, το οποίο και σήμανε την έναρξη της «μάχης της Αθήνας». (AP Photo)

Flashback στην 4η Δεκεμβρίου-3
Φοιτητές που συμμετέχουν σε μία μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας 250.000 ατόμων στην πλατεία Βέντσεσλας της Πράγας, φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες, για να εκφράσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την αντίθεση τους στις εξελίξεις στους κόλπους του κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο βιώνει τις τελευταίες στιγμές του, ανίκανο να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα και το πείσμα της «Βελούδινης Επανάστασης», η οποία έδωσε τέλος σε σαράντα χρόνια κομμουνιστής εξουσίας στην τότε Τσεχοσλοβακία, το 1989. (AP Photo/Peter Dejong)

Flashback στην 4η Δεκεμβρίου-4
Τυφεκιοφόρος του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης (FRELIMO) επιδεικνύει σε νεοσύλλεκτους άνδρες τον τρόπο χρήσης του οπλοπολυβόλου, σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα εναντίον των Πορτογάλων, το 1968. (AP Photo)