Λογοκρισία στα social media: Κίνδυνος για τη δημοκρατία;

Λογοκρισία στα social media: Κίνδυνος για τη δημοκρατία;

λογοκρισία-στα-social-media-κίνδυνος-για-τη-δημο-561328345

Ο αντιδημοκρατικός λόγος και η ρητορική μίσους που χαρακτήριζε συνήθως τις πολυάριθμες αναρτήσεις του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, θεωρήθηκε από τους διαχειριστές της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ότι ξεπέρασε τα όρια της ανοχής στις αρχές του 2021. Έτσι αποφάσισαν να αποκλείσουν μόνιμα τον λογαριασμό του. 

Η διοίκηση του Twitter βρισκόταν για πολλά χρόνια υπό πίεση για να περιορίσει την πρόσβαση του Τράμπ στο μέσο. Αφορμή για την ακραία αυτή «ποινή» που τελικά επιβλήθηκε, αποτέλεσαν τα tweets του στα οποία παραπληροφορούσε τους υποστηρικτές του για τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών που είχαν – όπως πιστεύεται – ως αποτέλεσμα και τις πράξεις βίας στις οποίες προέβησαν κατά την επίθεσή τους και προσπάθεια κατάληψης του Καπιτωλίου. Πολλοί ήταν αυτοί που χαιρέτισαν την απόφαση της πλατφόρμας, ταυτόχρονα όμως προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις θεωρώντας την ως πράξη λογοκρισίας.

Παρά την αυξανόμενη δυναμική των social media ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, εγείρονται κατά καιρούς ερωτήματα για την πολιτική που εφαρμόζεται από αυτά. Είναι γεγονός ότι η δυνατότητά τους για μονομερείς αποφάσεις, δημιουργούν προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις των διάφορων κρατών. Ποιο είναι όμως το σημερινό τους προφίλ; Υπάρχει ελευθερία του λόγου στο ψηφιακό περιβάλλον και πώς μπορεί να ελεγχθεί η λογοκρισία που ασκείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Μιλήσαμε με την καθηγήτρια και Πρόεδρο της Σχολής Πληροφορίας και Επικοινωνίας, διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Ψηφιακής Πολιτικής στο University College Dublin κυρία Ευγενία Σιαπέρα και με τον δικηγόρο, ειδικό σε ζητήματα Δικαίου του διαδικτύου και Νέων Τεχνολογιών, επιστημονικό συνεργάτη της ιστοσελίδας lawpost.gr κ. Βασίλη Καρκατζούνη για όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν θέμα συζήτησης στο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή