Κόντρα στον χρόνο: Οι επικίνδυνες διαδρομές ενός διανομέα

Κόντρα στον χρόνο: Οι επικίνδυνες διαδρομές ενός διανομέα

Η Καθημερινή ακολούθησε έναν διανομέα φαγητού στη βάρδια του για να αντιληφθεί τους κινδύνους της δουλειάς αυτής

κόντρα-στον-χρόνο-οι-επικίνδυνες-διαδ-561578413

Ο Βασίλης Κεφαλάς, διανομέας και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ξεκινάει συχνά τη βάρδια του στις 17.30 από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες οκτώ ώρες, βρίσκεται με μικρά διαλείμματα συνέχεια στον δρόμο. «Είναι δύσκολο επάγγελμα. Επικίνδυνο, ανθυγιεινό, βαρύ και ασήκωτο και απ’ ότι αποδεικνύεται, και ένα πεδίο εμπόλεμης ζώνης». Σύμφωνα με το Συνδικάτο, περισσότεροι από 50 διανομείς έχουν σκοτωθεί εν ώρα εργασίας σε τροχαίο δυστύχημα.

Ο τελευταίος θάνατος ήταν αυτός ενός 47χρονου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, όταν ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε το μηχανάκι του σκοτώνοντας τον ακαριαία. Η οδηγική συμπεριφορά, όπως σημειώνει ο κ. Κεφαλάς δεν είναι η μόνη αιτία των ατυχημάτων.

Το εξαντλητικό ωράριο, που φτάνει συχνά τις 12 ώρες, οι χαμηλοί μισθοί, το κακό οδικό δίκτυο αλλά και η πίεση που υφίστανται για τις παραδόσεις συντελούν στα πολλά τροχαία, με εμπλεκόμενους διανομείς. «Αν αργήσεις σύμφωνα με τη δική τους εφαρμογή, με τη δική τους αξιολόγηση, σου έρχονται διάφορα μηνύματα: φαίνεσαι ακινητοποιημένος, δεν έχεις παραδώσει παραγγελία, αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα».

Αιτήματα των διανομέων είναι ασφάλιση για τους εργαζομένους, αξιοπρεπείς μισθοί, ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα ατομικής προστασίας, όπως κράνος, τήρηση μέτρων για συντήρηση των μηχανών καθώς και καθοδήγηση επαγγελματικού κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή