Νικόλας Χρηστάκης: Βρισκόμαστε στην ενδιάμεση φάση της πανδημίας

Νικόλας Χρηστάκης: Βρισκόμαστε στην ενδιάμεση φάση της πανδημίας

Τελειώνει η πανδημία; Κατάφερε να αλλάξει τους ανθρώπους και να κάμψει την κοινωνική τους συμπεριφορά; Υπάρχει περίπτωση να δούμε νέα lockdown;

νικόλας-χρηστάκης-βρισκόμαστε-στην-ε-561927976

Τελειώνει η πανδημία; Κατάφερε να αλλάξει τους ανθρώπους και να κάμψει την κοινωνική τους συμπεριφορά; Υπάρχει περίπτωση να δούμε νέα lockdown;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που μας απάντησε ο Νικόλας Χρηστάκης, κορυφαίος κοινωνιολόγος και γιατρός στο Πανεπιστήμιο Yale και καθηγητής που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού Time με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.

Στο τέλος της ομιλίας του ως καλεσμένος στην ανοιχτή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέμα την Υγεία, η «Κ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του τόσο για το ψυχολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα της πανδημίας στην ανθρώπινη συμπεριφορά όσο και για την ίδια την «οριοθετημένη» όπως φαίνεται πια, παγκόσμια πορεία του κορωνοϊού.

Μιλώντας για την αξία των κοινωνικών συναναστροφών ο κ. Χρηστάκης τόνισε πως τα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και αυτά που αποτελούνται μόνο από δύο άτομα, είναι η ρίζα του πολιτισμού μας. «Ο ένας μαθαίνει από τον άλλο μέσα στα δίκτυα αποκτώντας πολύτιμη κοινωνική γνώση, η οποία μεταφέρεται από τη μια γενιά στην άλλη ανά του αιώνες» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι κοινωνικές σχέσεις είναι μια ισχυρή ανθρώπινη ανάγκη, που καμία πανδημία δεν μπορεί να κάμψει».

Ο κ. Χρηστάκης μας περιέγραψε και κάτι πολύ ενδιαφέρον που διαπίστωσε στο εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης που διευθύνει στο πανεπιστήμιο του Yale: «Παρατηρήσαμε πως όταν οι άνθρωποι επιλέγουν φίλους ανάμεσα σε ξένους, επιλέγουν χωρίς να το γνωρίζουν ανθρώπους με τους οποίους προσομοιάζουν σε γενετικό επίπεδο σαν αυτοί να ήταν τρίτα ή τέταρτα ξαδέρφια τους»

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας σύμφωνα με τον καθηγητή, βρισκόμαστε στην ενδιάμεση φάση της όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει είτε εμβολιαστεί, είτε εκτεθεί στον ιό.

Όπως εξήγησε ο διακεκριμένος καθηγητής: «Σε αυτή τη φάση, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχει αφήσει η πανδημία στην καθημερινότητα. Μέχρι το 2024, αυτά τα προβλήματα θα έχουν λυθεί και τότε θα περάσουμε στην μετα-πανδημική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, μια νέα πανδημία θα χτυπήσει την ανθρωπότητα αργά ή γρήγορα. Οι άνθρωποι πάλι θα πιάσουν το νήμα από την αρχή αλλά θα έχουν ένα τεράστιο όπλο στα χέρια τους και αυτό θα είναι τα mrna εμβόλια, τα οποία είναι ο θρίαμβος της επιστήμης». Η εκτίμηση του κου Χρηστάκη είναι πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν έρθει για να μείνουν στη ζωή μας με πιο πιθανό να χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε κάθε τρία με πέντε χρόνια.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Video: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή