Βραβεία Ποιότητας 2019 από τον Γαστρονόμο.

wine

Η νέα γενιά του ελληνικού αμπελώνα

Το φετινό βραβείο κρασιού έχει ξεχωριστή σημασία. Δεν πήγε σε μεγάλα φαβορί ή σε ιστορικά οινοποιεία, αλλά σε εκπροσώπους της νέας γενιάς του ελληνικού αμπελώνα, πέντε ανερχόμενους οινοποιούς με μοντέρνα ματιά, σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης, νέα στιλ κρασιώ

_aaa2946

Ο Θεσσαλονικεύς στραγαλατζής

Το ξηροκαρπάδικο του Χαρίλαου Λαζαρόπουλου στη Θεσσαλονίκη δεν είναι λουσάτο. Δεν έχει ντιζαϊνάτες προθήκες, μοντέρνα πλακάκια και έπιπλα. Είναι όμως σπάνιο. Μας το πρωτοσύστησε πριν από χρόνια η ερευνήτρια της ελληνικής γαστρονομίας και συγγραφέας Εύη Βουτσινά.

meli-honey-hlia014

Ευσυνείδητη μελισσοκομία

Αν εξαιρέσεις κάποια τσιμπήματα όταν ήταν παιδί, ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος δεν είχε καμία σχέση με μέλισσες. Και όμως, πριν από 8 χρόνια αρχίζει να διαβάζει συστηματικά και να παρακολουθεί ιντερνετικά σεμινάρια. Σύντομα αγοράζει τα δύο πρώτα μελίσσια κι αυτό ήταν - κόλλησε!

gigantes-laista081

Γίγαντες από το μακρινό Ζαγόρι

Χτισμένη απέναντι από την Τύμφη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, η Λάιστα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου. Περίπου δύο ώρες οδήγησης σε δύσκολο δρόμο απαιτούνται για να φτάσει κανείς εδώ από τα Ιωάννινα. 

kalavrita-feta-choice133

O θησαυρός των Καλαβρύτων

Όταν πρόκειται για το εθνικό μας τυρί, η απαίτηση για ποιότητα πρέπει να αφορά το σύνολο της παραγωγής, όχι τις εξαιρέσεις. 

sesame-production70

Ταχίνι με ελληνικό DNA

Στο ακριτικό χωριό Βρυσικά, κοντά στο Διδυμότειχο, ο γεωπόνος Θανάσης Πολυζωΐδης συνεχίζει μια τοπική παράδοση αιώνων. Καλλιεργεί βιολογικά στα ιδιόκτητα κτήματά του το ντόπιο σουσάμι ποικιλίας Έβρου, ένα σουσάμι φυσικώς σκούρο, με ιδιαίτερη νοστιμιά.

ladi_terra-creta147

Το Grand Cru του κρητικού ελαιώνα

Με μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα στο Κολυμβάρι Χανίων, δικό της υπερσύγχρονο ελαιουργείο - το μεγαλύτερο της περιοχής-, 7 ετικέτες premium ελαιολάδων, πολλά διεθνή βραβεία, κύκλο εργασιών 28 εκατομμυρίων ευρώ και ποσοστό εξαγωγών που αγγίζει το 94%, και μάλιστα σε 45 χώρες, η Terra Creta είναι ένας από τους δυνατούς παίκτες και τους πιο δυναμικούς εκπροσώπους της κρητικής ελαιουργίας. 

sekkas-bakery42

Αληθινό ψωμί

Αυθεντικό προζύμι, ζύμωμα στο χέρι, ψήσιμο σε ξυλόφουρνο. Κόρα σκληρή, ψίχα πυκνή και μεστή, γεύση ξινούτσικη, γεμάτη, αληθινή.

fakes-voion095

Το χρυσάφι της Κοζάνης

Τι χρειάζεται για να αναβιώσει μια παλιά τοπική ποικιλία που ξεχάστηκε με τα χρόνια; Γνώση, κέφι, επιμονή και όραμα. Με αυτά κατάφερε μια ομάδα νέων ανθρώπων από το Βόιο Κοζάνης, με επικεφαλής το γεωπόνο Γιάννη Παπαϊορδανίδη, να επαναφέρουν δυναμικά την παραδοσιακή καλλιέργεια της φακής στην περιοχή τους, παράγοντας ένα κορυφαίο προϊόν.

Περισσότερα