ΗΠΑ: «Οχι» στον πόλεμο της Υεμένης από τη Γερουσία

ΗΠΑ: «Οχι» στον πόλεμο της Υεμένης από τη Γερουσία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πράσινο φως για ψηφοφορία με στόχο τη διακοπή της αμερικανικής συμμετοχής στον πόλεμο της Υεμένης έδωσε χθες η αμερικανική Γερουσία, καθώς η ανθρωπιστική καταστροφή στο νότιο άκρο της Αραβικής Χερσονήσου παίρνει όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα. Το γεγονός ότι έντεκα Ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς για να εγκριθεί το ψήφισμα αυτό συνιστά ράπισμα για τον Λευκό Οίκο, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με βέτο.

«Αν θέλετε να αγοράζετε τα όπλα μας, πρέπει να δεχθείτε κάποια πράγματα. Το πώς τα χρησιμοποιείτε έχει σημασία», είπε ο γερουσιαστής Λίντζι Γκρέιαμ σε συνέντευξη Τύπου, απευθυνόμενος ρητορικά στη Σαουδική Αραβία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πληροφορίες για στόχους και ανεφοδιάζουν με καύσιμα στον αέρα τα σαουδαραβικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν την Υεμένη.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, ανοίγει ο δρόμος ώστε η συνεργασία αυτή να συζητηθεί στη Γερουσία και να τεθεί σε ψηφοφορία. Παράλληλα, ακροάσεις για την Υεμένη, αλλά και άλλες πτυχές της σχέσης των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Ιανουάριο, όταν ο έλεγχος του σώματος περάσει στους νεοεκλεγέντες Δημοκρατικούς.

Ο αμερικανικός Τύπος πραγματεύεται πλέον την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη όχι αορίστως, αλλά σε άμεση συνάρτηση με τις ευθύνες των ΗΠΑ. «Είναι βασανιστικό για μένα, που είμαι Αμερικανός, να ταξιδεύω στην Υεμένη και να βλέπω τις συνέπειες των ενεργειών της χώρας μου», έγραψε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο αρθρογράφος Νίκολας Κρίστοφ, εικονογραφώντας τη στήλη του με φωτογραφία της Αμπράρ Ιμπραήμ, που είναι 12 χρόνων και ζυγίζει 14 κιλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή