Επί ποδός για τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Επί ποδός για τουρκική επιχείρηση στη Συρία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Δύναμη 15.000 Σύρων ανταρτών είναι έτοιμη να υποστηρίξει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Στρατού. Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία ανταρτική οργάνωση ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει τις εντολές του τουρκικού επιτελείου για την έναρξη της νέας μεγάλης επιχείρησης στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Η ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν για την επικείμενη επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο επεσήμανε ότι καμία μονομερής στρατιωτική πρωτοβουλία στη βορειοανατολική Συρία δεν είναι επιτρεπτή.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το YPG στις επιχειρήσεις του κατά του Ισλαμικού Κράτους από το 2015. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει τρία στρατιωτικά παρατηρητήρια κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, μετά τον βομβαρδισμό στόχων εντός της Συρίας από το τουρκικό πυροβολικό πριν από δύο μήνες. Η Τουρκία χαρακτηρίζει το YPG τρομοκρατική οργάνωση και «παραφυάδα» του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Στο μεταξύ, νέες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, με στόχο τα δίκτυα χρηματοδότησης των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στην τουρκική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν και οι οπαδοί του βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Ο πρόεδρος Ερντογάν, έχοντας αποτύχει να εξασφαλίσει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, στρέφεται τώρα στην «αχίλλειο πτέρνα» του κινήματος, αναζητώντας τα κεφάλαια του Γκιουλέν και των χρηματοδοτών του στο εξωτερικό.

Από τη μεριά του, ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας αρνείται κάθε συμμετοχή στο πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του αποδιοπομπαίο τράγο και θύμα των πολιτικών φιλοδοξιών του Ερντογάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή