Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο, ο οποίος«εξουδετερώθηκε» αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με αναφορές μαρτύρων, έπειτα από 48ωρες πυρετώδεις προσπάθειες των γαλλικών αρχών να τον εντοπίσουν. Τουλάχιστον τρεις πυροβολισμοί ακούστηκαν στη συνοικία Λα Μεϊνό του Στρασβούργου, στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε από πάνω. Ο απολογισμός από την επίθεση έφθασε χθες τους τρεις νεκρούς, καθώς ένας από τους βαριά τραυματίες κατέληξε στο νοσοκομείο.

Από νωρίς το πρωί η αστυνομία δημοσίευσε τη φωτογραφία του 29χρονου δράστη Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν σε κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατικές συμπάθειες, εξαιτίας της ριζοσπαστικοποίησής του ενόσω βρισκόταν στη φυλακή. Με τον βαθμό αντιτρομοκρατικής επιφυλακής να βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδό του στη Γαλλία, ο δήμαρχος του Στρασβούργου δήλωσε χθες ότι η επίθεση ήταν «αναμφίβολα» τρομοκρατική πράξη. Πέραν των τριών νεκρών, δώδεκα άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται τραυματισμένοι σε νοσοκομεία του Στρασβούργου.

Περισσότεροι από 700 άνδρες της αστυνομίας συμμετείχαν στις έρευνες στην πόλη για τον εντοπισμό του Σεκάτ, ενώ ένοπλοι Γάλλοι και Γερμανοί αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε οχήματα στη Γέφυρα της Ευρώπης, που συνδέει τις δύο χώρες. Ερωτηθείς χθες εάν η γαλλική αστυνομία έχει λάβει διαταγές να συλλάβει τον Σεκάτ «ζωντανό ή νεκρό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό είχε πει: «Δεν έχει σημασία. Το καλύτερο θα ήταν να τον εντοπίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Η αστυνομία είχε χρειαστεί τέσσερις μήνες για να συλλάβει σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μοναδικό επιζήσαντα δράστη της επίθεσης στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο Στρασβούργο, ο Σεκάτ άνοιξε πυρ φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος!». Ο δράστης έχει στο ενεργητικό του 27 καταδίκες για κλοπές και ξυλοδαρμούς, ενώ έχει εκτίσει ποινές κάθειρξης σε φυλακές σε Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία. Γείτονες του Σεκάτ τον περιγράφουν σαν έναν συνηθισμένο νέο άνθρωπο, ο οποίος ντυνόταν με ρούχα γυμναστικής και αθλητικά παπούτσια, αποφεύγοντας τις ισλαμικές κελεμπίες. «Ηταν ένας νέος γκάνγκστερ, αλλά δεν έδινε κάποιο σημάδι ριζοσπαστικοποίησης», είπε υπεύθυνος τοπικού κέντρου νεότητας στο Στρασβούργο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή