Αρραγές μέτωπο κατά της Μέι στις Βρυξέλλες

Αρραγές μέτωπο κατά της Μέι στις Βρυξέλλες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κοινό μέτωπο αντιμετώπισε άλλη μία φορά η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς το ίδιο μήνυμα έλαβε από όλους τους ηγέτες της Ε.Ε.: Περαιτέρω διευκρινίσεις μπορούμε να δώσουμε, αλλά βασικές νομικές αλλαγές δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Για αυτό μέχρι αργά χθες το βράδυ οι ηγέτες προσπάθησαν να δώσουν κάτι στη Βρετανίδα πρωθυπουργό που θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως νίκη στο Λονδίνο, αλλά την ίδια στιγμή να μην ξανανοίξει η διαπραγμάτευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν ήταν ξεκάθαρος: «Δεν μπορούμε να ξανανοίξουμε τη νομική συμφωνία, δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι μία πολιτική συζήτηση», είπε καθώς προσερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής. Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν επαναλάβει ότι περιμένουν από τη Μέι να πει τις συγκεκριμένες αλλαγές που θέλει στη συμφωνία. Χαρακτηριστικό ήταν το tweet της –πάντα καυστικής– προέδρου της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάουτε: «Η χριστουγεννιάτικη ευχή του #Brexit: επιτέλους αποφασίστε τι θέλετε πραγματικά και ο Αγιος Βασίλης θα σας το φέρει».

Από νωρίς χθες το πρωί η Τερέζα Μέι είχε διμερείς επαφές με μία σειρά από ηγέτες για να διασφαλίσει τη στήριξη σε μικρές αλλαγές, ακόμα και προσθήκη μερικών λέξεων, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν αλλάζουν κάτι στη συμφωνία, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να παρουσιάσει ότι η διαπραγμάτευσή της φέρνει αποτελέσματα. «Το περιθώριο αλλαγών είναι τόσο μικρό που μιλάμε για ασκήσεις επικοινωνίας», έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ενδεικτικό του μικρού περιθωρίου διαπραγματεύσεων είναι ότι οι «27» ήταν από χθες το πρωί έτοιμοι να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα ότι το backstop (η ρήτρα ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας και της ανεξάρτητης Ιρλανδίας) θα τεθεί σε λειτουργία «για σύντομη χρονική περίοδο και για όσο είναι απαραίτητο». Μία αλλαγή που, στην ουσία, δεν αλλάζει κάτι. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικές αλλαγές», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Χ. Μπετέλ. «Νομίζω ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι πολύ, πολύ δύσκολη», ανέφερε και προσέθεσε ότι «θέλω να τη βοηθήσω. Είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μ. Ρούτε: «Νιώθω ότι πολλοί από εμάς είναι διατεθειμένοι να βρουν τρόπους να διευκρινίσουν αυτά που όλοι μαζί συζητήσαμε και αποφασίσαμε». Και προσέθεσε πως «αυτό αφορά κυρίως την αποσαφήνιση του θέματος της ρήτρας ασφαλείας και ότι η ενεργοποίησή της δεν θα είναι θετική εξέλιξη ούτε για τη Μ. Βρετανία ούτε για την Ε.Ε.».

Συγχρόνως, μία άλλη αλλαγή που ήταν ανοιχτοί να διαπραγματευθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφορούσε τη μελλοντική σχέση, η οποία περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό κείμενο που θα συνοδεύσει το «διαζύγιο» της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε. Τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται να αρκεί μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε θα προσπαθήσει η Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία για να κερδίσει την πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή