Ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ελλάδα το πλοίο «Maria Energy» με το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ελλάδα το πλοίο «Maria Energy» με το υγροποιημένο φυσικό αέριο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε από το Τέξας με προορισμό την Ελλάδα το πλοίο «Maria Energy», που μεταφέρει το φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα εκφορτωθεί πριν το τέλος του έτους στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε πρόσφατα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλοντος και Ενέργειας που αναδημοσίευσε στο λογαριασμό της στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι πρώτες ποσότητες αμερικανικού LNG αναμένεται να φτάσουν στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στις 29 Δεκεμβρίου. 

Το αέριο μάλιστα θα παραδοθεί στη νέα δεξαμενή της Ρεβυθούσας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και θα είναι το πρώτο φορτίο που παραδίδεται από τον νέο τερματικό σταθμό της αμερικανικής Cheniere στο Corpus Cristi του Τέξας, θα μεταφερθεί δε από το ελληνικών συμφερόντων νεότευκτο δεξαμενόπλοιο LNG «Maria Energy» του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκου. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Cheniere, Eben Burnham-Snyde, επιβεβαίωσε την πληροφορία, αναφέροντας ότι «το LNG από τις ΗΠΑ θα εκφορτωθεί πριν το τέλος του έτους στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα». 

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το πρώτο φορτίο που εισάγεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισφραγίζοντας τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών, για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ΔΕΣΦΑ είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η Ρεβυθούσα είναι ο μόνος σταθμός λήψης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η Cheniere είναι ο μοναδικός σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγεται από φυσικό αέριο σχιστόλιθου για τη μεταφορά φορτίου από δύο διαφορετικούς τερματικούς σταθμούς. Ο τερματικός σταθμός εξαγωγών Sabine Pass στη Λουιζιάνα έστειλε το πρώτο του φορτίο το 2016.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να γίνου πολύ μεγαλύτεροι παίκτες στην εν λόγω αγορά. Μάλιστα, σε εκδήλωση που σηματοδοτούσε την έναρξη της παραγωγής LNG στο τερματικό σταθμό του Τέξας στις 15 Νοεμβρίου, ο CEO της Cheniere, Jack Fusco, δήλωσε ότι είναι πιθανό το πρώτο φορτίο να πάει στην Άπω Ανατολή. Ωστόσο, η αγορά του LNG ήταν ασταθής τις τελευταίες εβδομάδες και έκτοτε έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα, καθιστώντας την Ευρώπη μεγαλύτερο στοίχημα για τις ΗΠΑ. 

Το πρώτο φορτίο της Cheniere από το Pass Sabine μεταφέρθηκε στη Νότια Αμερική. Οι επιστροφές LNG στο τερματικό εξαγωγών Corpus Christi μειώνονται σταθερά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει μειωθεί και οι εγχώριες τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παρουσιάζουν άνοδο. Η Ευρώπη αναδείχθηκε πρόσφατα ως ο πρώτος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ. 

Το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή