«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τη Μέι

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τη Μέι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με το αξίωμα ότι οι διαπραγματεύσεις πάντα δυσκολεύουν όσο πλησιάζουν στο τέλος τους, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρέκαμψε χθες τις επικρίσεις περί αποτυχίας των διαβουλεύσεών της με τους «27» για τους όρους του διαζυγίου. Πάντως, οι κάμερες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέγραψαν έντονη συζήτηση της Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη στάση της Βρετανίας «νεφελώδη».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι «27» θα προσφέρουν τις διευκρινίσεις που απαιτεί η βρετανική Βουλή, ώστε να εξετάσει με θετικότερη προδιάθεση τη συμφωνία αποχώρησης. Αντιθέτως, από την πλευρά των Ευρωπαίων εκφράστηκαν εντονότατοι δισταγμοί, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ να κάνει λόγο για «γιγάντιες αμφιβολίες» σχετικά με την ικανότητα της πρωθυπουργού να περάσει τη συμφωνία από τη βρετανική Βουλή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eurointelligence, δεν αποκλείεται η Μέι να τραβήξει το σκοινί έως τα άκρα, κλείνοντας συμφωνία μέχρι και την παραμονή της εξόδου, στις 29 Μαρτίου 2019. Το ενδεχόμενο αυτό ενέχει μεγάλο κίνδυνο κακών υπολογισμών και από τις δύο πλευρές, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτη έξοδο χωρίς συμφωνία. «Από την άλλη, δύσκολα η Ε.Ε. και η Ιρλανδία θα μείνουν αμετακίνητες στην τωρινή τους στάση έως το τέλος», εκτιμά η ιστοσελίδα.

Εναλλακτικά, η Μέι μπορεί να συμφωνήσει με τους Εργατικούς να κρατήσουν τη συμφωνία αποχώρησης ως έχει, αλλάζοντας την πολιτική διακήρυξη, κίνηση που θα εξόργιζε τους «σκληρούς» του κόμματός της και θα οδηγούσε πιθανότατα σε εκλογές.

Εν τω μεταξύ, χθες διευκρινίστηκε τι σημαίνουν τα διάφορα σενάρια για τα ταξίδια των Βρετανών στην Ε.Ε. μετά την έξοδο. Αν η έξοδος της Βρετανίας γίνει με συμφωνημένο τρόπο, οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. χωρίς βίζα, αλλά με διαδικασία προέγκρισης που θα κοστίζει 7 ευρώ για τρία χρόνια. Αντιθέτως, αν η έξοδος είναι ασύντακτη, θα απαιτείται βίζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή