Κανονικός στρατός στο Κόσοβο

Κανονικός στρατός στο Κόσοβο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες η Σερβία μετά την έγκριση από τη Βουλή του Κοσόβου νομοσχεδίου που μετατρέπει τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου σε κανονικό στρατό. Το Βελιγράδι χαρακτήρισε την απόφαση «άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «ιστορική» απόφαση.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 107 ψήφους επί 120 βουλευτών, με τους βουλευτές της σερβικής μειονότητας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, καθώς η σερβική μειονότητα εκφράζει φόβους ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της. «Είναι σαφές ότι η Πρίστινα δεν θέλει την ειρήνη», δήλωσε ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου Γκόραν Ράκιτς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντίναϊ ότι ο στρατός «δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον τους (της σερβικής μειονότητας)». «Στο εξής, ο σερβικός στρατός θα έχει έναν εταίρο, τον στρατό του Κοσόβου, στην ειρηνευτική διαδικασία και σύντομα θα αρχίσουμε να υπηρετούμε ο ένας πλάι στον άλλο», υποστήριξε.

Ο στρατός θα διατηρήσει το σημερινό όνομα (Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου), αλλά η ισχύς του θα αυξηθεί από 4.000 σε 5.000 άνδρες συν 3.000 εφέδρους. Η μετάβαση έχει ορίζοντα δεκαετίας, στο τέλος της οποίας ο προϋπολογισμός του νεοσύστατου υπουργείου Αμυνας θα ανέρχεται σε 98 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η ανακοίνωση ότι ο στρατός θα είναι «επαγγελματικός, πολυεθνικός και θα υπηρετεί όλους τους πολίτες» προξένησε αντιδράσεις στη Σερβία, με το Βελιγράδι να προειδοποιεί ότι όποιοι Σέρβοι του Κοσόβου καταταγούν σε αυτόν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Επέμβαση

Εκ μέρους της σερβικής κυβέρνησης, ο αξιωματούχος Μάρκο Τζούριτς απείλησε ότι η Σερβία θα ανακηρύξει το Κόσοβο σε κατειλημμένο σερβικό έδαφος και θα εγκρίνει την επέμβαση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επέμβασης των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι». Το Βελιγράδι έλαβε την αμέριστη στήριξη της Μόσχας, η οποία ζήτησε από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ «να λάβει επείγοντα και διεξοδικά μέτρα για την αποστρατικοποίηση και τη διάλυση των σχηματισμών των Αλβανοκοσοβάρων». Η Ρωσία, όπως και η Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που δεν αναγνώρισαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το 2008.

Η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν μετρημένη και διαφορετική από την ενθουσιώδη υποδοχή που εξέφρασαν οι ΗΠΑ. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η απόφαση ελήφθη σε «κακή χρονική στιγμή» και «παρά τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΝΑΤΟ». «Η μετάβαση είναι ζήτημα που πρέπει να το αποφασίσει το Κόσοβο, αλλά εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι η χρονική στιγμή είναι κακή», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η συμμαχία τώρα «θα επανεξετάσει τον βαθμό συνεργασίας της με τη Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου». Μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, το ΝΑΤΟ εγκατέστησε ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή.

Χθες η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα εξέφρασε «υποστήριξη για τη σταδιακή μετάβαση σε μια δύναμη που έχει αποστολή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, σύμφωνα με τα κυριαρχικά δικαιώματα του Κοσόβου», προτρέποντας παράλληλα την Πρίστινα να καταβάλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή