«Κίτρινα Γιλέκα»: Ενταση και χημικά στο Παρίσι – Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (φωτογραφίες)

«Κίτρινα Γιλέκα»: Ενταση και χημικά στο Παρίσι – Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (φωτογραφίες)

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη αριθμητικά ήταν η σημερινή κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι 66.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στις σημερινές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Γαλλία, έναντι 126.000 το περασμένο Σάββατο. Μόνο 2.200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, έναντι 10.000 την περασμένη εβδομάδα.

Ενταση σημειώθηκε το απόγευμα κατά τη διάρκεια των σημερικών κινητοποιήσεων στο Παρίσι, με την αστυνομία να κανει χρήση χημικών. Στην πρωτεύουσα αναφέρθηκαν προς το τέλος της ημέρας, 157 προσαγωγές από τις οποίες οι 104 έγιναν συλλήψεις. Περιορισμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας αναφέρθηκαν στην Τουλούζη και το Μπορντό.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Ενταση και χημικά στο Παρίσι – Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (φωτογραφίες)-1
«Κίτρινα Γιλέκα»: Ενταση και χημικά στο Παρίσι – Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (φωτογραφίες)-2
«Κίτρινα Γιλέκα»: Ενταση και χημικά στο Παρίσι – Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (φωτογραφίες)-3

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι «οι κυκλοφοριακοί κόμβοι της Γαλλίας», που τελούν υπό κατάληψιν από τις 17 Νοεμβρίου, «πρέπει πλέον να απελευθερωθούν».

«Οι κόμβοι πρέπει να απελευθερωθούν και η ασφάλεια για όλους πρέπει να ξαναγίνει ο κανόνας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών. «Η ημέρα τελειώνει καλά, ο διάλογος πρέπει τώρα να φέρει μαζί όλους εκείνους που θέλουν να μεταμορφώσουν την Γαλλία».

«Κίτρινα Γιλέκα»: Ενταση και χημικά στο Παρίσι – Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (φωτογραφίες)-4

Στα Ηλύσια Πεδία έκανε νωρίτερα την εμφάνισή της μια ομάδα από γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen και ήρθε αντιμέτωπη με τις δυνάμεις ασφαλείας σε απόσταση λίγων μέτρων από την προεδρική κατοικία, το Μέγαρο Ηλυσίων.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Ενταση και χημικά στο Παρίσι – Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (φωτογραφίες)-5

Μια 44χρονη γυναίκα όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, σκοτώθηκε σε τροχαίο στη βόρεια Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, και το δυστύχημα φέρεται ότι προκλήθηκε από οδοφράγματα που είχαν στήσει τα «κίτρινα γιλέκα».

Σύμφωνα με το δίκτυο France Info, ένας άνδρας και μια γυναίκα επέβαιναν χθες το απόγευμα σε αυτοκίνητο, το οποίο κατευθυνόταν προς την κοινότητα Σουασόν κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο οδηγός του οχήματος παρατήρησε ότι υπήρχαν οδοφράγματα που είχαν στήσει τα "κίτρινα γιλέκα" και έκανε εί τόπου στροφή που είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί με άλλο όχημα. Η γυναίκα σκοτώθηκε, ενώ ο οδηγός συνελήφθη και παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Σουασόν.

Στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι για τη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» βρέθηκε και ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Με δηλώσεις του τόνισε ότι «τα κίτρινα γιλέκα συνεχίζουν και σήμερα με δυναμισμό τις μεγάλες τους κινητοποιήσεις στη Γαλλία και στέλνουν ένα μήνυμα αγώνα και ελπίδας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα στον ελληνικό λαό.

Το μήνυμα που μου έδωσαν για την Ελλάδα οι ακτιβιστές των κίτρινων γιλέκων από την Πλατεία Δημοκρατίας είναι να ενωθούμε, να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να αγωνιστούμε με αποφασιστικότητα και τότε όλα τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού θα ικανοποιηθούν. Στη ζωή και στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή