Βρετανία, σύγκρουση δύο πολιτισμών για το μέλλον της χώρας

Βρετανία, σύγκρουση δύο πολιτισμών για το μέλλον της χώρας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζοντας ότι πρόκειται να χάσει, η Τερέζα Μέι τη Δευτέρα ανέβαλε μία ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το Brexit. Η ταπείνωση της στιγμής υποβαθμίστηκε από τα αχαλίνωτα γέλια στο Κοινοβούλιο, καθώς η πρωθυπουργός ανακοίνωνε την καθυστέρηση, ιδιαίτερα όταν ισχυρίστηκε ότι υπήρχε «ευρεία υποστήριξη για πολλά από τα κομβικά σημεία» της συμφωνίας. Καθώς όμως πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία του Μαρτίου, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσον η αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης ήταν μία αδύνατη αποστολή εξαρχής.

Τα ερωτήματα 

Η καθυστέρηση ήταν απλώς μία άλλη από τις στιγμές «τι θα κάνουμε μετά;», ύστερα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, όπου οι Βρετανοί ψήφισαν 51,9% έναντι 48,1% να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, καθώς το μπλοκ της Ε.Ε. δείχνει μικρό ενδιαφέρον να ξανανοίξει τις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας, που έχει «έκταση» 585 σελίδων και την οποία συνήψε με τη Μέι, οι εναλλακτικές είναι λίγες. Για μία ακόμη φορά γεννώνται ερωτήματα σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει ή να μην κάνει η Μέι τα 2,5 χρόνια που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που απαιτούν μία έξοδο από την Ε.Ε. και αυτούς που θεωρούν την έξοδο μία οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Αναμφίβολα η πρωθυπουργός έκανε λάθη. Αλλά, όπως σημειώνει η Ελεν Μπάρι σε άρθρο της στους «Τάιμς», σχετικά με την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης από την πρωθυπουργό, «οι ιστορικοί θα αμφισβητήσουν ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό». Και η Μέι, γράφει, ήταν προφανώς το ορθό πρόσωπο να προσπαθήσει – μία παλαιομοδίτικη δημόσια υπάλληλος χωρίς ιδεολογία ή εξωφρενικές φιλοδοξίες.

Αν και η σημασία και οι συνέπειες του Brexit έχουν συζητηθεί επί μακρόν στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα, το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να φύγουν και σε αυτούς που θέλουν να μείνουν έχει γίνει μεγαλύτερο, κάτι που φάνηκε καθώς τα δύο στρατόπεδα διαδήλωναν λίγα χιλιόμετρα το ένα από το άλλο στο Λονδίνο. Τα συνθήματα δεν αφορούσαν τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, που, κατά πάσα πιθανότητα, είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αναφέρονταν στα ανταγωνιστικά οράματα της Βρετανίας. Ηταν περισσότερο μία σύγκρουση πολιτισμών και λιγότερο μία σύγκρουση πολιτική. 

Καθυστερώντας την ψηφοφορία της Τρίτης η Μέι αγόρασε χρόνο. Αλλά λίγο και με υψηλό κόστος. Προφανώς ελπίζει ότι μπορεί να πετύχει μερικές παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν μερικά μέλη του Κοινοβουλίου στο πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα, τα ανοικτά σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η δέσμευση

Κι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί να κρατήσουν τα σύνορα ανοικτά. Αλλά καθώς αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία εν μέρει θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., οι Βρετανοί και οι ενωτικοί διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι η Βρετανία θα παραμείνει δεσμευμένη από κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες, εφόσον δεν βρεθεί άλλη λύση μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020. Για κάποιους υποστηρικτές του Brexit αυτό είναι ανάθεμα.

Ενα νέο άνοιγμα των συζητήσεων μπορεί να ανοίξει την πόρτα και σε περισσότερες απαιτήσεις των Βρυξελλών, όπως είναι η γαλλική επιθυμία για μελλοντική πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα της Βρετανίας ή τις απαιτήσεις της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ. Και οι πολιτικοί καρχαρίες, από τον Τζέρεμι Κόρμπιν του Εργατικού Κόμματος μέχρι τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς οπαδούς του Brexit, που συστρατεύονται πίσω από τον Μπόρις Τζόνσον, έχουν αρχίσει να οσμίζονται την αδυναμία της Μέι. Κι έτσι, την ενδεκάτη ώρα, παραμένει ασαφές τι πρόκειται να συμβεί, γεγονός που έκανε τη στερλίνα να καταρρεύσει. Μία μάχη της συντηρητικής ηγεσίας ή νέες εκλογές, ακόμα και νέο δημοψήφισμα βρίσκονται στα υπόψη. Οπως και να καταλήξει, η βρετανική κυβέρνηση, είτε υπό τη Μέι είτε υπό τον Κόρμπιν, τον Τζόνσον ή οποιονδήποτε άλλο, θα πρέπει να εξεύρει ένα τρόπο να υιοθετήσει ένα διαζύγιο που θα εξοργίσει ένα μεγάλο κομμάτι του έθνους ή να εγκαταλείψει τη διαδικασία, παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξοργίζοντας ένα διαφορετικό κομμάτι του λαού. Η άλλη εναλλακτική λύση, μία έξοδος χωρίς συμφωνία, θα είναι μία πραγματική καταστροφή. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διασαφήνισε ένα ερώτημα τη Δευτέρα όταν αποφάσισε ότι η Βρετανία, αν το επιλέξει, μπορεί να «σχίσει» την προειδοποίησή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θέλει να φύγει και απλώς να παραμείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή