Το Πεκίνο έχει κηρύξει πόλεμο κατά της ρύπανσης

Το Πεκίνο έχει κηρύξει πόλεμο κατά της ρύπανσης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάθε χρόνο η Κίνα καίει τόσο άνθρακα όσο όλα τα άλλα κράτη μαζί και κάθε χρόνο, από το 2009, πωλούνται εκεί τα περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο. Αυτό κάνει τις πόλεις να ασφυκτιούν λόγω του δηλητηριασμένου αέρα και προκαλεί περίπου ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους τον χρόνο. Αλλά από το 2014 η Κίνα έχει εξαπολύσει «πόλεμο κατά της ρύπανσης». Αυτή η εκστρατεία άρχισε να έχει αποτελέσματα.

Πέρυσι, τα επίπεδα ρύπανσης από μικροσωματίδια μειώθηκαν περίπου 20% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η πολιτική βούληση ήταν προφανής. Η ηγεσία της χώρας ανησυχούσε ότι οι κάτοικοι απλώς δεν θα άντεχαν τον τόσο ρυπασμένο αέρα – σε κάποιες πόλεις δεν μπορείς να δεις λόγω της αιθαλομίχλης τα απέναντι κτίρια.

Πέρυσι η Κίνα παρήγαγε το 27% των παγκόσμιων εκπομπών αυτού του αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, οι εκπομπές αερίων αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5% μέχρι το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες και παράγουν το 15% των παγκόσμιων εκπομπών. Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος χρειάζεται μία Κίνα η οποία θα είναι περισσότερο δεσμευμένη στον στόχο της.

Ομοθυμία

Ευτυχώς δεν υπάρχουν αρνητές της κλιματικής αλλαγής στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή της εμφανίζεται να λαμβάνει το θέμα της κλιματικής αλλαγής στα σοβαρά. Βοήθησε στον σχηματισμό της Συνθήκης των Παρισίων για το κλίμα το 2015 και βοήθησε να την υποστηρίξουν και άλλες, πιο διστακτικές χώρες.

Δεσμεύθηκε ότι μέχρι το 2030 θα αρχίσει να περιορίζει τη χρήση άνθρακα, θα περικόψει τις εκπομπές άνθρακα κατά 15% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, θα αυξήσει τις μη ορυκτές ενεργειακές πηγές καυσίμων σε 20% και θα αυξήσει τα δάση κατά 998 εκατ. στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή