Γαλλία: Στο 3,2% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 λόγω των «κίτρινων γιλέκων»

Γαλλία: Στο 3,2% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 λόγω των «κίτρινων γιλέκων»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ λόγω του μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε απόψε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Les Echos.

Η αύξηση των 100 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό θα έλθει μέσω της αύξησης του πριμ παραγωγικότητας που θα καταβληθεί ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου για να συμπληρώσει τον μισθό του Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο Εντουάρ Φιλίπ. Η αύξηση δεν αφορά όλους τους αμειβόμενους με το κατώτατο μισθό, διότι το πριμ παραγωγικότητας λαμβάνει υπ΄όψιν το σύνολο των εισοδημάτων του νοικοκυριού, αλλά «θα διευρύνουμε τον αριθμό των νοικοκυριών που θα λάβουν την αύξηση από 3,8 σε 5 εκατομμύρια.

Συνολικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Δευτέρα, αποτιμώνται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, μέσω του πριμ παραγωγικότητας, διευκρίνισε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός, η απαλλαγή των υπερωριακών αμοιβών από την φορολογία, η εξαίρεση των συνταξιούχων που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων που εξαγγέλθηκαν επί των δημοσίων οικονομικών, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την ελάφρυνση των φόρων των επιχειρήσεων σε εκείνες με κύκλο εργασιών κάτω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι ελαφρύνσεις αυτές θα καθυστερήσουν έναν χρόνο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση «δεν άκουσε αρκετά τους Γάλλους» και «διέπραξε σφάλματα» στην διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».

«Δεν ακούσαμε αρκετά του Γάλλους. Είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν να αλλάξουμε την χώρα. Τους λέω ότι η ανυπομονησία τους είναι και δική μου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βελτιώσεις στην χώρα σε περισσότερη συνεργασία μαζί τους», δηλώνει ο γάλλος πρωθυπουργός στην συνέντευξη στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Ο Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε επίσης την διεξαγωγή συζήτησης επί του αιτήματος για την θεσμοθέτηση του δημοψηφίσματος, ενός από τα βασικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο μπορεί να είναι ένα «καλό εργαλείο σε μία δημοκρατία».

«Δεν βλέπω πώς μπορούμε να είμαστε αντίθετοι με την αρχή αυτή. Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο σε μία δημοκρατία, αλλά όχι για οποιοδήποτε θέμα ούτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι ένα καλό θέμα συζήτησης, την οποία θα οργανώσουμε σε ολόκληρη την Γαλλία», δηλώνει ο γάλλος πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή