ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης την προθεσή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και για τον λόγο αυτό επισκέφτηκε το παλάτι για να υποβάλει την παραίτησή του στον Βασιλιά του Βελγίου, Φίλιππο.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν απόψε τα ανάκτορα, ο βασιλιάς Φίλιππος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού. 

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir ο Βασιλιάς του Βελγίου θα ζητήσει από τον Μισέλ να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός ούτως ώστε να διαπιστώσει αν στην παρούσα Βουλή υφίσταται η δυνατότητα διαμόρφωσης νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Μισέλ είπε στο κοινοβούλιο ότι υποβάλει την παραίτησή του, αφού Σοσιαλιστές και Πράσινοι απείλησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η παραίτηση Μισέλ είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής κρίσης που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες το Βέλγιο και συνέπεια της απόφασης των Φλαμανδών (ολλανδοφωνων) εθνικιστών να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συμμαχίας της οποία στήριζαν.