ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμικά πλοία θα ξαναστείλει η Ουκρανία στην Θάλασσα του Αζόφ

Πολεμικά πλοία θα ξαναστείλει η Ουκρανία στην Θάλασσα του Αζόφ

Η Ουκρανία θα στείλει ξανά πολεμικά πλοία στη θάλασσα του Αζόφι, όπως δήλωσε σήμερα Ουκρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, παρά την κατάσχεση των τριών ουκρανικών πλοίων και του προσωπικού τους από ρωσικά πλοία, πριν από ένα μήνα.

«Η ρωσική επιθετικότητα δεν θα εμποδίσει τα πλάνα μας να ενισχύσουμε την ναυτική μας παρουσία στην Αζοφική Θάλασσα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσινόφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, σε συνέντευξη του με το ουκρανικό BBC.

«Αν υποχωρήσουμε, η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο της να καταλάβει την Θάλασσα του Αζόφ, θέτοντας νέα σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα και νομιμοποιώντας την κατάληψη της Κριμέας», δήλωσε στο BBC News Ukraine ο Τουρτσινόφ. 

Ο Τουρτσινόφ υποστήριξε οτι το Κίεβο θα προσκαλέσει και αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιβιβαστούν στα πλοία, ώστε να αποδείξει ότι η Ουκρανία δεν παραβιάζει κανένα νόμο.

Ο Τουρτσινόφ δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για το πότε θα ξεκινήσουν οι νέες επιχειρήσεις, αν και πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι δεν θα καθυστερούσαν.

Η Μαρία Ζακάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε πώς η πρόθεση της Ουκρανίας να στείλει πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς είναι μία «πρόκληση».