Αγαλμα του Τίτο στην Ποντγκόριτσα

Αγαλμα του Τίτο στην Ποντγκόριτσα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σε ένα νοσταλγικό φόρο τιμής σε μια χώρα που δεν υπάρχει πια, αποκαλύφθηκε χθες στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου άγαλμα του πρώην Γιουγκοσλάβου ηγέτη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Ο ηγέτης της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον θάνατό του, το 1980, είχε επικριθεί επί μακρόν ως αυταρχικός δικτάτορας. Κάποιοι όμως από τον λαό του θεωρούν ότι ήταν ένας επιτυχημένος αρχηγός κράτους που εγγυήθηκε την ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων εθνοτήτων. Θεωρείται από τους πρώτους κομμουνιστές ηγέτες που αψήφησε τη σοβιετική ηγεμονία και ο μόνος επί Στάλιν που κατάφερε να την εγκαταλείψει και να ξεκινήσει το δικό του σοσιαλιστικό πρόγραμμα με στοιχεία σοσιαλισμού της αγοράς. Η Γιουγκοσλαβία με τις έξι δημοκρατίες της άρχισε να καταρρέει και να διολισθαίνει σε ένοπλες συρράξεις μία δεκαετία μετά τον θάνατό του.

Το άγαλμα στην Ποντγκόριτσα, η οποία σημειωτέον λεγόταν Τίτογκραντ μεταξύ 1946 και 1992 προς τιμήν του, τοποθετήθηκε σε πάρκο κατόπιν πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής και μιας οργάνωσης κομμουνιστών βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενα από τα τρία παρόμοια αγάλματα διά χειρός Αντούν Αουγκουστίντσιτς το 1948, που απεικονίζει τον Τίτο σε φυσικό μέγεθος με στρατιωτική στολή και παλτό, είχε αποθηκευθεί σε αίθουσα μνήμης σε παλιό στρατόπεδο. Ο δήμαρχος της πόλης Ιβάν Βούκοβιτς είπε ότι αποκαταστάθηκε προς τιμήν των θεμελιωδών αξιών του Μαυροβουνίου. «Η χώρα μας παραμένει πιστή στις αντιφασιστικές της παραδόσεις», ανέφερε. Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων, δεκάδες οπαδοί του Τίτο και βετεράνοι κρατώντας σημαίες της Γιουγκοσλαβίας με το κόκκινο αστέρι τραγουδούσαν αντάρτικα τραγούδια από τον Β΄Π.Π. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 65% των Μαυροβουνίων θεωρούν ότι η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατά τη δεκαετία του 1990 ήταν λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή