Τραμπ: Κάναμε τη δουλειά μας στη Συρία, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι

Τραμπ: Κάναμε τη δουλειά μας στη Συρία, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι

8' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η ολική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα διαρκέσει από 60 έως 100 ημέρες. Παράλληλα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο στο Reuters, όλο το προσωπικό του State Department θα αποχωρήσει από τη Συρία μέσα σε 24 ώρες.

Λίγο πριν επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μέσω Twitter: «Νικήσαμε τον ISIS, πήραμε τα εδάφη. Και τώρα, είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι». 

Περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκονται το τρέχον διάστημα στη βόρεια Συρία. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.

Η Άγκυρα εδώ και καιρό κατηγορεί  την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή και πρόσφατα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «θα ξεφορτωθεί τους τρομοκράτες», με ή χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ και ότι   θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση εναντίον των μαχητών.

Ωστόσο, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters η απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία δεν έχει σχέση με τις δηλώσεις Ερντογάν.  «Ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε μόνος του την απόφαση. Δεν ήταν κάτι που συζήτησε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ενημέρωσε τον πρόεδρο Ερντογάν για την απόφασή του», είπε χαρακτηριστικά.

Τραμπ: Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι οι τοπικοί εχθροί του ISIS

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σε μία σειρά απο tweets την απόφαση του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωνοντας πώς «χτίζει τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο» και ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία είναι οι τοπικοί εχθροί του ISIS», ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε αν «η Αμερική θέλει να είναι αστυνόμος της Μέσης Ανατολής».

«Η αποχώρηση μας από την Συρία δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι κάτι που προσπαθώ εδώ και χρόνια και όταν πριν έξι μήνες, είπα δημοσία ότι θέλω να το κάνω, συμφώνησα τελικά να παραμείνουμε λίγο ακόμα. Η Ρωσία, το Ιράν η Συρία και άλλοι είναι οι τοπικοί εχθροί του ISIS. Κάναμε τη δουλειά τους. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι και να ξαναχτίσουμε την Αμερική», δήλωσε στο tweet του ο Αμερικάνος πρόεδρος.

«Θέλει η Αμερική να είναι ο Αστυνόμος της Μέσης Ανατολής, παίρνοντας πίσω τίποτα και ξοδεύοντας πολύτιμες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας άλλους, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκτιμούν αυτά που κάνουμε; Θέλουμε να παραμείνουμε στην περιοχή για πάντα; Ήρθε η ώρα να παλέψουν άλλοι επιτέλους….», συνέχισε σε δεύτερη ανάρτηση του ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και πολλοί άλλοι δεν είναι χαρούμενοι με την αποχώρηση των ΗΠΑ, ότι και αν μεταδίδουν οι ψευδείς ειδήσεις, γιατί τώρα πρέπει να πολεμήσουν τον ISIS και άλλους, τους οποίους μισούν, χωρίς εμάς. Χτίζω τον δυνατότερο στρατό στον κόσμο. Αν ο ISIS μας χτυπήσει είναι τελειωμένος!», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Κούρδοι: Η αποχώρηση των Αμερικανών θα αναζωπυρώσει την παρουσία του ISIS στην περιοχή

Οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» με δήλωση τους υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία θα επιτρέψει μία αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ με συρράξεις θα απειληθεί και η ανατολική Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», οι οποίες ηγούνται από τα κουρδικά στρατεύματα, αναφέρουν στη δήλωση τους πως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στη διεθνή σταθερότητα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό και στρατιωτικό κενό στην περιοχή, αφήνοντας του πολίτες παγιδευμένους ανάμεσα σε εχθρικά συμφέροντα», αναφέρει επίσης η δήλωση.

Τραμπ: Κάναμε τη δουλειά μας στη Συρία, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι-1

Γαλλία και Βρετανία διατηρούν στην στρατιωτική τους δέσμευση στην Συρία

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, θα διατηρήσουν την στρατιωτική τους δέσμευση επί του πεδίου μετά την μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.

Η Γαλλία διατηρεί την στρατιωτική της δέσμευση στην Συρία, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στην εμπόλεμη χώρα.

«Προς το παρόν, φυσικά, παραμένουμε στην Συρία», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός στο δίκτυο CNEWS απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αμερικανική αποχώρηση, η οποία ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά γενική κατάπληξη.

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν τελείωσε», πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός κάνοντας αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο» που άφησε πέντε νεκρούς και ένδεκα τραυματίες την περασμένη εβδομάδα.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο. Είναι αλήθεια ότι στον συνασπισμό έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στην Συρία , αλλά αυτή η μάχη συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να την δίνουμε», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σβηστεί από τον χάρτη, ούτε έχουν εξαφανισθεί οι ρίζες του αλλού», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. «Οφείλουμε να νικήσουμε κατά οριστικό τρόπο τους τελευταίους θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι περισσότερο αποδυναμωμένο από ποτέ.

«Η μονομερής αμερικανική απόφαση μάς κάνει να σκεφτούμε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να έχουμε μία αυτονομία λήψης αποφάσεων, μία αυτονομία στρατηγικής στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες από τις ΗΠΑ», συνέχισε η Ναταλί Λουαζό.

Τραμπ: Κάναμε τη δουλειά μας στη Συρία, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι-2

Φωτογραφία αρχείου.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί και απέχει πολύ από αυτό, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο συνασπισμός κατά του ισλαμικού Κράτους έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο. Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο συνασπισμός και οι εταίροι του στην Συρία και στο Ιράκ ανακατέλαβαν τεράστιο τμήμα των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην ανατολική Συρία που κατέχει το ΙΚ», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αλλά μένουν πολλά να γίνουν και δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απειλή που αντιπροσωπεύουν. Ακόμη και χωρίς εδάφη, το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή», πρόσθεσε.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «δεσμευμένο στον διεθνή συνασπισμό και στην εκστρατεία για να αφαιρεθούν από το Ισλαμικό Κράτος εδάφη και να διασφαλισθεί η οριστική του ήττα».

Στην Συρία, η Γαλλία συμμετέχει στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό με μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν από την Ιορδανία και με δυνάμεις του πυροβολικού στα σύνορα του Ιράκ με την Συρία σε υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός αραβο-κουρδικού συνασπισμού.

Η Γαλλία δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει την παρουσία γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, όπως ισχυρίζεται το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

Συζητήσεις Γαλλίας-ΗΠΑ για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αποχώρησης

Η Γαλλία και οι σύμμαχοι της βρίσκονται σε συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους όρους με τους οποίους θα γίνει η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το Παρίσι προτρέπει την Ουάσινγκτον να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα έχει στην σταθερότητα της περιοχής η απόφαση των ΗΠΑ.

«Εμείς και οι σύμμαχοι μας βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του.

«Στις ερχόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα διασφαλίσει με προσεκτικό τρόπο την ασφάλεια των συμμάχων της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η προστασία του πληθυσμού της βορειοανατολικής Συρίας και η σταθερότητα της περιοχής πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση και να επιτραπεί η επιστροφή των τρομοκρατών», καταλήγει η δήλωση.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η απόφαση των ΗΠΑ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μάχη κατά του ISIS και τις μέχρι τώρα επιτυχίες μας

Ο Χάικο Μάας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε οτι  η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία αποτελεί έκπληξη και θέτει σε κίνδυνο την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει υποχωρήσει αλλά η απειλή του δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως. Η απόφαση για την αποχώρηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μάχη κατά του ISIS και να θέσει σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα μας επιτυχίες», δήλωσε ο Μάας.

Τραμπ: Κάναμε τη δουλειά μας στη Συρία, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι-3

Ικανοποίηση στη Μόσχα: Η απόφαση των ΗΠΑ βοηθά στην εξεύρεση λύσης

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Συρία δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας σε απευθείας σύνδεση στην εκπομπή «Το Μεγάλο παιγνίδι» στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» τόνισε και επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στη Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Τραμπ: Κάναμε τη δουλειά μας στη Συρία, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι-4

Νετανιάχου: Θα μελετήσουμε την απόφαση των ΗΠΑ για την Συρία

Το Ισραήλ θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία και θα θωρακίσει την δική του ασφάλεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμία Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Νετανιάχου σε σημερινή δήλωση του είπε ότι ήταν σε επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, σχετικά με την πρόθεση τους να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Συρία.

«Μου ξεκαθάρισαν ότι έχουν άλλους τρόπους να έχουν επιρροή στην περιοχή», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Θα μελετήσουμε πως ακριβώς θα γίνει η συμφωνία και τι επιπτώσεις θα έχει για εμάς. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρηθεί η ασφάλεια της χώρας και να προστατευθούμε», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή