Το άγχος της Ε.Ε. για Ρωσία και Ντ. Τραμπ

Το άγχος της Ε.Ε. για Ρωσία και Ντ. Τραμπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη πρόσβαση στα διπλωματικά επικοινωνιακά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν αποκτήσει εδώ και χρόνια χάκερ, υποκλέπτοντας χιλιάδες τηλεγραφήματα που αποκαλύπτουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την απρόβλεπτη φύση της κυβέρνησης Τραμπ, τη διπλωματική μάχη εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και τον κίνδυνο αναβίωσης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η επιχείρηση των χάκερ πέτυχε χάρη σε συνηθισμένη εκστρατεία «ψαρέματος», με στόχο διπλωμάτες στην Κύπρο. Οταν οι αδαείς διπλωματικοί απάντησαν στα μηνύματα, επέτρεψαν τη διείσδυση στα δίκτυα του νησιωτικού κράτους και κατ’ επέκταση σε αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η επίθεση δεν είχε τίποτα το τεχνολογικά προηγμένο. Αφού εισήλθαν στα κυπριακά δίκτυα, οι χάκερ είχαν πλέον πρόσβαση σε κωδικούς που τους άνοιξαν την πόρτα στα ευρωπαϊκά δεδομένα», λέει ο ειδικός ασφαλείας δικτύων Ορέν Φάλκοβιτς.

Σε τηλεγράφημα του Ιουλίου για συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Κινέζος ηγέτης συγκρίνει τον εκφοβισμό του Πεκίνου από τον πρόεδρο Τραμπ με «αγώνα πυγμαχίας χωρίς κανόνες».

Η τεχνική

Η τεχνική που αξιοποίησαν οι χάκερ για να διεισδύσουν στα δίκτυα της Ε.Ε. θυμίζει εκείνη επίλεκτης μονάδας ψηφιακής κατασκοπείας του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Τα τηλεγραφήματα αντεγράφησαν από το απόρρητο δίκτυο της Ε.Ε. και κυκλοφόρησαν σε δημόσια σελίδα του Ιντερνετ, την οποία είχαν δημιουργήσει ειδικά για την περίσταση οι χάκερ. Το υποκλαπέν υλικό παρέχει ακριβή εικόνα της προσπάθειας της Ε.Ε. να ερμηνεύσει την πολιτική αναταραχή που πλήττει τρεις ηπείρους, περιλαμβάνοντας εκθέσεις για συζητήσεις μεταξύ ηγετών στη Σαουδική Αραβία, στο Ισραήλ και αλλού.

Οι «ψηφιακοί εισβολείς» διείσδυσαν επίσης στα δίκτυα του ΟΗΕ, του αμερικανικού εργατικού σωματείου AFL-CIO και πολλών υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών σε όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα του σωματείου AFL-CIO αφορούν τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία TPA μεταξύ ΗΠΑ και ασιατικών κρατών, που απέκλειε όμως την Κίνα. Μέρος του υλικού που υπεκλάπη από τον ΟΗΕ αναφέρεται στις εξελίξεις του 2016, όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούσε πυραυλικές δοκιμές.

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν επίσης τις ουκρανικές ανησυχίες ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι καταβάλλουν τώρα προσπάθειες με στόχο τη διασφάλιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι τα απόρρητα τηλεγραφήματα διακινούνται μέσω διαφορετικού συστήματος από αυτό που δέχθηκε την επίθεση των χάκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή