Θαλαμίσκοι για τους αστέγους τους Λονδίνου

Θαλαμίσκοι για τους αστέγους τους Λονδίνου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μη κυβερνητική οργάνωση στο νότιο ανατολικό Λονδίνο τοποθέτησε ξύλινες κουκέτες/θαλαμίσκους στο Λονδίνο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι άστεγοι, οι οποίοι αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς στην περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας.

Κατά την τελευταία καταμέτρηση εντοπίστηκαν 3.103 άνθρωποι στους δρόμους του Λονδίνου μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο αριθμός τους ξεπερνά τις 3.000 σε ένα τρίμηνο. Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα πιστεύουν ότι για την αύξηση των αστέγων ευθύνεται η έλλειψη οικονομικής στέγης.

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων που αναζητούν στέγη για το βράδυ, η μη κυβερνητική οργάνωση Kλαμπ 999 εισήγαγε κοντέινερ που μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους που φιλοξενούν να αισθάνονται καλύτερα. Οι ξύλινοι θαλαμίσκοι έχουν ύψος 2,1 μέτρων, μήκος 2,1 μέτρων και πλάτος 1,9 μέτρων. 

Στο εσωτερικό τους υπάρχει ένα στρώμα και χώροι αποθήκευσης, ενώ διαθέτουν και κουρτίνες. «Αν έχεις είκοσι ή τριάντα ανθρώπους να μένουν εδώ, είναι δύσκολο να προστατευθεί ο ιδιωτικός βίος του ατόμου. Αυτοί οι θαλαμίσκοι βοηθούν καθώς προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια. Ενα ακόμα πρόβλημα είναι το ροχαλητό», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Τιμ Φάλον.

Ενας από τους πρώτους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν είναι ο Μαρκ, 54 ετών, ο οποίος μένει στο Κλαμπ 999 επί τρεις εβδομάδες. Κοιμόταν σε ένα στρώμα στον δρόμο προτού κατασκευαστούν οι θαλαμίσκοι. «Είναι καταπληκτικοί και σου δίνουν περισσότερο χώρο. Είναι μικροί, αλλά προστατεύεται η ιδιωτικότητα του βίου», λέει. «Κοιμόμουν στο αυτοκίνητό μου προτού έρθω εδώ, αλλά οι θαλαμίσκοι είναι άνετοι και μπορείς να τραβήξεις την κουρτίνα, αν δεν θέλεις να σε ενοχλούν».

Οι θαλαμίσκοι σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ριντ Γουάτς, το οποίο επιλέχθηκε με ανοικτό διαγωνισμό από τη μη κυβερνητική οργάνωση Commonweal Housing το 2017.

Η ΜΚΟ είχε μελετήσει τη ζωή μεταναστών εργατών που ζούσαν σε σκηνές στο Λονδίνο και θέλησε να βρει τρόπο να παρέχει επαναχρησιμοποιούμενα βραχυπρόθεσμα καταλύματα, τα οποία να μπορούν να εγκατασταθούν σε αίθουσες και άδεια κτίρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή