Ελιγμοί ΗΠΑ έναντι του Ταγίπ Ερντογάν

Ελιγμοί ΗΠΑ έναντι του Ταγίπ Ερντογάν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πιο επίσημο τρόπο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε θετικός ως προς την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του G20, στο Μπουένος Αϊρες.

«Το μόνο πράγμα που είπε είναι ότι θα το εξετάσουμε. Τίποτα περισσότερο σε αυτό το σημείο πέραν τούτου… Απολύτως τίποτα δεσμευτικό σ’ αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Σάρα Σάντερς.

Η Αγκυρα επιδιώκει την έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο των υποστηρικτών του οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Την περασμένη Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποστηρίξει ότι ο Τραμπ εμφανίστηκε θετικός έναντι του τουρκικού αιτήματος.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση πυραυλικού συστήματος Patriot στην Τουρκία. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι το εν λόγω σύστημα θα κοστίσει 3,5 δισ. δολάρια και «θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας των ΗΠΑ, βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός νατοϊκού συμμάχου-κλειδί, που βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας». Στην ίδια ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι αμυντικοί, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot «θα ενισχύσουν τη συμβατότητα της Τουρκίας με τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Η τελευταία αναφορά αποτελεί έμμεση υπενθύμιση της αμερικανικής πίεσης προς την Τουρκία να ματαιώσει την προγραμματισμένη αγορά ρωσικών, αμυντικών πυραύλων S-400. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψιν προειδοποιήσει ότι η εγκατάσταση των S-400 ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας και να ματαιώσει την προγραμματισμένη αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 από Τουρκία.

Με χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «οι δύο αυτές πωλήσεις (των Patriot και των S-400) είναι ξεχωριστές» και ότι «το συμβόλαιο για τους S-400 βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης». Σχολιάζοντας δημοσιεύματα δυτικών μίντια, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία, για να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, τους υποσχέθηκε πρόσβαση στα συστήματα S-400, ο Ρώσος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το συμβόλαιο περιέχει νομικές δεσμεύσεις που απαγορεύουν τη μεταβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών. «Τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχει και η τουρκική πλευρά. Γι’ αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να μην εμπιστευθούμε τους Τούρκους εταίρους μας», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή