Συρία: Σφοδρή κριτική για την απόφαση του Ντ. Τραμπ

Συρία: Σφοδρή κριτική για την απόφαση του Ντ. Τραμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει ολοκληρωτικά τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου, ανώτατοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο να αναθεωρήσει την απόφασή του, την οποία έλαβε χωρίς την παραμικρή συνεννόηση με τους συνεργάτες του στο Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το επιτελείο Εθνικής Ασφαλείας.

Οι αντιδράσεις επεκτείνονται και στις γραμμές των Ρεπουμπλικανών. Ο γερουσιαστής Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος συνήθως συντάσσεται με τον Τραμπ, δήλωσε ότι «κεραυνοβολήθηκε» από τις δηλώσεις του και ότι η απόσυρση θα ωφελήσει κυρίως τη Ρωσία και το Ιράν. «Βαρύ σφάλμα» χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο. Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καυτηρίασε την «αυθαίρετη» απόφαση του Τραμπ ως «χριστουγεννιάτικο δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε, με σειρά μηνυμάτων στο Twitter, την απόφασή του, θυμίζοντας ότι ήταν ρητή προεκλογική του δέσμευση και υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχασαν πολύ αίμα και πολύ χρήμα «για να προστατεύουν άλλους» στη Μέση Ανατολή. «Είναι καιρός να πολεμήσουν και οι ίδιοι», προσέθεσε. Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν χθες ότι, μετά την απόσυρση των στρατιωτών τους, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών.

Στην καθιερωμένη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το τέλος του χρόνου, στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του και συμμερίστηκε την εκτίμησή του ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί, γεγονός που καθιστά περιττή τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. «Συμφωνώ με τον Αμερικανό πρόεδρο, έχουμε επιτελέσει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε σχετικά.

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία ήταν εξαρχής «παράνομη», καθώς δεν υπήρχε σχετική απόφαση του ΟΗΕ, ούτε πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης. Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Οι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν εδώ και 17 χρόνια, παρότι κάθε χρόνο λένε ότι θα αποσυρθούν», δήλωσε.

Την ανησυχία τους για την απόφαση Τραμπ εξέφρασαν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κορμός των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή SDF. Η Τουρκία απειλεί ότι θα εισβάλει στη βόρεια Συρία για να εκδιώξει τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ απείλησε ότι ο τουρκικός στρατός θα θάψει τους μαχητές «μέσα στις τάφρους που οι ίδιοι ανοίγουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή