Συρία: Γερμανική δυσαρέσκεια για την αμερικανική στάση

Συρία: Γερμανική δυσαρέσκεια για την αμερικανική στάση

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να κηρύξει το τέλος της μάχης κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που εκπλαγήκαμε με την απότομη αλλαγή της αμερικανικής στάσης. Το ISIS έχει δεχθεί πλήγματα, αλλά η απειλή δεν έχει περάσει», δήλωσε ο Μάας σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Zeit. «Υπάρχει ο κίνδυνος, οι συνέπειες της απόφασης αυτής να δημιουργήσουν προβλήματα στη μάχη κατά του ISIS και να θέσουν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί», προσέθεσε.

Την τελευταία διετία, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές ανακατέλαβαν τα περισσότερα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν χωριά κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη. Αμερικανικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.000 άτομα, ενώ το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμά ότι μπορεί να πρόκειται για 8.000 άτομα, αν προσμετρηθούν και οι τζιχαντιστές που κρύβονται στην έρημο νοτίως του Ευφράτη.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η μάχη δεν δίδεται μόνο με στρατιωτικά μέσα, αλλά ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η ομαλότητα. Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Γαλλία σκοπεύει να διατηρήσει την περιορισμένη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία. Το ISIS «δεν έχει σβηστεί από τον χάρτη», σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή