Εκκληση να αποτραπεί η τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων

Εκκληση να αποτραπεί η τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Φόβους ότι η επαπειλούμενη τουρκική επέμβαση εναντίον των Κούρδων στη Συρία θα αναζωογονήσει το ISIS και θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Αμπντέλ Καρίμ Ουμάρ.

Ο Ουμάρ υποστήριξε ότι το χάος που θα προκληθεί θα δώσει στους κρατουμένους του ISIS τη δυνατότητα να διαφύγουν, προξενώντας «μεγάλα προβλήματα» στις χώρες καταγωγής τους. Τα κηρύγματα μίσους και η υπόσχεση του «χαλιφάτου» είχαν μαγνητίσει στη Συρία νεοφώτιστους τζιχαντιστές από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα.

Σε μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την τουρκική επίθεση εις βάρος των Κούρδων για το δικό της συμφέρον, ο Ουμάρ σημείωσε ότι αν διαλυθούν τα στρατόπεδα στα οποία οι τζιχαντιστές κρατούνται μαζί με τις οικογένειές τους, μπορεί να βρουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στις χώρες τους.

«Αποφασιστική καμπή»

«Η αντιτρομοκρατική μάχη δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Ουμάρ, «αντιθέτως, βρίσκεται σε αποφασιστική καμπή». Μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη Συρία, ανέλαβε τη σκυτάλη το Ισραήλ, ανακοινώνοντας ότι η ισραηλινή εμπλοκή στη Συρία «δεν θα ελαττωθεί, αντιθέτως θα ενταθεί». Ομως η φροντίδα του Ισραήλ παραμένει η ανάσχεση του Ιράν και όχι η καταπολέμηση του ISIS. «Το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) έχει πράγματι ηττηθεί στη Συρία και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αμερική», υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας και μέλος του συμβουλίου εσωτερικής ασφαλείας Ναφτάλι Μπένετ. «Αλλά το Ιράν διεισδύει, και αυτό αποτελεί απειλή για όλο τον ελεύθερο κόσμο».

Στο μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης βρίσκονται σε επιφυλακή για την επιστροφή τζιχαντιστών, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη βόρεια Συρία.

Εως το 2016, οι χώρες της Ευρώπης επέτρεπαν στην πλειονότητα όσων επέστρεφαν από το Ιράκ ή τη Συρία να συνεχίσουν τη ζωή τους, αν δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι είχαν πολεμήσει ή είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Μετά το 2016, η νομοθεσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει πιο αυστηρή, με απαγγελίες κατηγοριών και ποινές φυλάκισης για όσους ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ με στόχο την υποστήριξη ισλαμιστικών οργανώσεων ή τις υποστήριξαν από την Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή