Δύο drones προκαλούν χάος στο Γκάτγουικ

Δύο drones προκαλούν χάος στο Γκάτγουικ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου καθήλωσαν τις πτήσεις στο έδαφος για τουλάχιστον δεκαπέντε ώρες, προκαλώντας πραγματικό χάος για δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς πρόκειται για ηθελημένη προσπάθεια να πληγεί το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Οι πτήσεις από και προς το Γκάτγουικ σταμάτησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν δύο μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη (drones) εντοπίστηκαν ενώ πετούσαν κοντά στον διάδρομο προσγείωσης, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη διατάραξη της λειτουργίας του αεροδρομίου από τότε που η ηφαιστειακή σκόνη καθήλωσε τα αεροσκάφη στο έδαφος το 2010.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επισήμανε ότι οι χειριστές των τηλεχειριζόμενων πτητικών μέσων είναι «ανεύθυνοι και εντελώς απαράδεκτοι» προσθέτοντας ότι συμμερίζεται την κατάσταση αυτών που είδαν τις διακοπές τους να χαλάνε, λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Τόσο το αεροδρόμιο όσο και ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας του Γκάτγουικ, η EasyJet, ζήτησαν από το επιβατικό κοινό να ελέγχει την κατάσταση προτού φθάσει στο αεροδρόμιο, καθώς χιλιάδες κόσμου περιμέναν εκεί και οι σκηνές που εξελίσσονταν υποδείκνυαν το απόλυτο χάος. «Είναι πραγματικά εξαιρετικά πολυσύχναστο.

Κόσμος κάθεται παντού, στις σκάλες και στο δάπεδο», λέει ενδεικτικά η Ανι Κοτσιασβίλι, που περίμενε να ταξιδέψει την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερες από είκοσι αστυνομικές ομάδες αναζητούν τους χειριστές των δύο drones και το αεροδρόμιο αναμενόταν να διαχειριστεί 115.000 επιβάτες.

Η περιφερειακή αστυνομία του Σάσεξ τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το περιστατικό συνδέεται με την τρομοκρατία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρ’ ολίγον συγκρούσεις ανάμεσα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σε αεροπλάνα τριπλασιάστηκαν ανάμεσα στο 2015 και στο 2017 και πέρυσι καταγράφηκαν 92 τέτοια συμβάντα, σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Airprox.

«Εκούσια πράξη»

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Γκάτγουικ Κρις Γούντρουφ προειδοποίησε ότι οι συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου θα διαρκέσουν περισσότερο από 24 ώρες. Επίσης περιέγραψε το ένα από τα δύο τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως βαρύ βιομηχανικό μοντέλο. «Σίγουρα δεν είναι ένα συνηθισμένο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα μαγαζί. Με δεδομένο το τι συνέβη, πιστεύω ότι πρόκειται για εκούσια πράξη», δήλωσε ο Γούντρουφ στο ραδιόφωνο του BBC. «Εχουμε σηκώσει και ένα ελικόπτερο, αλλά η αστυνομία μάς συμβούλευσε να μην προσπαθήσουμε να ρίξουμε τα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί τι θα απογίνουν οι αδέσποτες σφαίρες».

Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, είναι παράνομη η πτήση μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα όρια ενός αεροδρομίου. Το αδίκημα επισείει ποινή πενταετούς φυλάκισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή