Κλιμάκωση αντιπαράθεσης Βρετανίας – Ρωσίας

Κλιμάκωση αντιπαράθεσης Βρετανίας – Ρωσίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ερευνα γύρω από τις δραστηριότητες του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC στη Ρωσία εγκαινίασε η ρωσική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης, σε αντίποινα για τις πιέσεις που ασκεί η Βρετανία στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT).

Η ρωσική υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξετάζει τις δραστηριότητες του δικτύου BBC World News, καθώς και των σελίδων του στο Διαδίκτυο, για να διαπιστωθεί εάν είναι σύμφωνες με το ρωσικό δίκαιο. Η έρευνα, ανέφερε η ρωσική υπηρεσία, αποτελεί απάντηση στην απόφαση της βρετανικής Ofcom, η οποία υποστήριξε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη ότι το ρωσικό RT παραβίασε τους κανόνες αμεροληψίας σε ορισμένα από τα ειδησεογραφικά προγράμματά του.

«Πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό γύρω από την κάλυψη των γεγονότων από το BBC, που δείχνουν ότι πίσω από τον τρόπο της κάλυψης υπάρχουν πολιτικά κίνητρα», είπε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν παρουσιάσει επανειλημμένα ενστάσεις για την κάλυψη της Ρωσίας και της ρωσικής πολιτικής Συρίας από το BBC.

Εάν το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο αποδειχθεί ότι παραβίασε τους κανόνες, οι δραστηριότητές του μπορεί να περισταλούν, όπως προβλέπει και η ρωσική νομοθεσία.

Το BBC υποστηρίζει πως τηρεί απαρεγκλίτως τη ρωσική νομοθεσία. «Οπως και παντού στον κόσμο, το BBC δραστηριοποιείται στη Ρωσία ακολουθώντας κατά γράμμα το δίκαιο της χώρας και τους κανόνες λειτουργίας, προσφέροντας ανεξάρτητη ειδησεογραφία στο κοινό του», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού δικτύου.

Την Πέμπτη, η βρετανική υπηρεσία Ofcom ανέφερε ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του ρωσικού δικτύου RT, που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος. Η βρετανική υπηρεσία μέσων ενημέρωσης εκτιμά ότι η κάλυψη της επίθεσης με δηλητήριο κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα Σκριπάλ από το Russia Today υπήρξε μεροληπτική.

Σχολιάζοντας την έρευνα της Ofcom, η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, έγραψε στο Twitter: «Καλωσορίσατε στον Γενναίο Καινούργιο Κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή