Μερική απόσυρση στρατιωτών των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Μερική απόσυρση στρατιωτών των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρόθεση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει περισσότερους από 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν, επί συνόλου 14.000, ανακοίνωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η απόφαση για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν έχει ληφθεί, ενώ έχουν ήδη δοθεί προφορικές διαταγές για την εκκένωση συγκεκριμένων βάσεων. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η απόσυρση θα απαιτήσει μερικές εβδομάδες.

Αγνωστο παραμένει, όμως, πώς οι ΗΠΑ, με λιγότερους από 9.000 στρατεύσιμους στο Αφγανιστάν, θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις επιχειρησιακές τους υποχρεώσεις, που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση αφγανικών στρατευμάτων, την παροχή συμβουλών στο πεδίο της μάχης και τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων με στόχο τους Ταλιμπάν και άλλες ανταρτικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Το Πεντάγωνο, εκτιμούν επιτελείς των ΗΠΑ, θα αναγκαστεί να περιστείλει τις δραστηριότητές του στο Αφγανιστάν, ανοίγοντας τον δρόμο στους ανανεωμένους Ταλιμπάν να διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα.

Ο παραιτηθείς υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις είχε ζητήσει τη διατήρηση ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ως μέθοδο άσκησης πίεσης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέχουν σημαντικά τμήματα της χώρας και συνεχίζουν να ελέγχουν την προσοδοφόρα καλλιέργεια οπίου. Η κυβέρνηση της Καμπούλ ελέγχει αυτή τη στιγμή ποσοστό 56% της χώρας, από 72% που κατείχε το 2015.

Ο πρόεδρος Τραμπ, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, είχε εκφράσει παράπονα για την αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν. Περισσότεροι από 2.400 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001, ενώ αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια βιαστική αποχώρηση των Αμερικανών θα επιτρέψει στους ισλαμιστές να εκπονήσουν νέα τρομοκρατικά σχέδια κατά των ΗΠΑ.

Προς νέα 11η Σεπτεμβρίου

Ανάλογες θέσεις έχει υιοθετήσει και ο πάλαι ποτέ υποστηρικτής του Τραμπ στη Γερουσία Λίντσεϊ Γκράχαμ: «Οι παρούσες συνθήκες στο Αφγανιστάν καθιστούν την αμερικανική απόσυρση ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη. Αν διατηρήσουμε τη σημερινή μας πορεία, διακινδυνεύουμε όλα όσα εξασφαλίσαμε εκεί και ανοίγουμε τον δρόμο για μια νέα 11η Σεπτεμβρίου».

Η κατάσταση στο έδαφος του Αφγανιστάν δείχνει ότι ο γερουσιαστής Γκράχαμ έχει δίκιο. Στα τέλη Νοεμβρίου, τουλάχιστον 22 Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν στην επαρχία Φαράχ του δυτικού Αφγανιστάν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν συναντήθηκαν στο Αμπου Ντάμπι για συνομιλίες, με στόχο την εκπόνηση ειρηνευτικού σχεδίου, που θα δώσει τέλος στον εμφύλιο στη χώρα. Αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν στις συναντήσεις.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον Χαλίντ μπιν Σαλμάν έγραψε την Πέμπτη στο Twitter ότι οι συνομιλίες στο Αμπου Ντάμπι υπήρξαν εποικοδομητικές και θα οδηγήσουν σε «θετικές εξελίξεις στις αρχές του νέου έτους».

Πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως, επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν απέρριψαν την πρόταση της Ουάσιγκτον για ανακωχή, απαιτώντας οι συνομιλίες να εστιάσουν στην αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή