Νέο έργο του Banksy, στη Νότια Ουαλλία

Νέο έργο του Banksy, στη Νότια Ουαλλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μέρες, ο ζωγράφος των δρόμων και κοινωνικός σχολιαστής Banksy άφησε το σημάδι του στην πόλη Πορτ Τάλμποτ στη νότια Ουαλλία. Η τοιχογραφία είναι, κατά πάσα πιθανότητα, σχόλιο του γνωστού καλλιτέχνη δρόμου στο ότι η πόλη χαρακτηρίστηκε, σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, «η πιο μολυσμένη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το καλλιτεχνικό έργο τοποθετήθηκε σε δύο τοίχους ενός γκαράζ από τσιμεντόλιθους, που κάνουν γωνία και απεικονίζει ένα αγοράκι το οποίο φοράει χειμωνιάτικα και έχει ένα μικρό έλκηθρο στα πόδια του, τεντώνει τα χέρια του και με τη γλωσσίτσα του προσπαθεί να πιάσει κάποιες νιφάδες που δείχνουν να είναι νιφάδες χιονιού. Αν ο θεατής κινηθεί προς τα πίσω, θα δει στον διπλανό τοίχο ότι αυτές οι «νιφάδες» δεν είναι παρά στάχτες από έναν κάδο σκουπιδιών που έχει πάρει φωτιά. Ενα εικοσιτετράωρο μετά τη δημοσιότητα που έδωσαν στην παρέμβαση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το BBC, η εφημερίδα The Independent, το Express και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Banksy επιβεβαίωσε την πατρότητα του έργου με ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram. Το βίντεο έχει επενδυθεί με τη μουσική από το παιδικό τραγούδι «Μικρή Νιφάδα». Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει το γειτονικό εργοστάσιο χάλυβα Tata Steel που δεσπόζει στη μικρή ουαλλική πόλη. «Δεν μας πέταξαν ένα Βanksy;» αναρωτιέται ένας άνδρας στο βίντεο που έχει ως λεζάντα το «θερμές ευχές για τα Χριστούγεννα».

Η Ρέιτσελ Χάρβεϊ-Τζόουνς, που ζει απέναντι από τον κόλπο Σουάνσι, δήλωσε ότι ένας καλλιτέχνης που είναι φίλος της πληροφορήθηκε για την ακριβή τοποθεσία του καλλιτεχνήματος και παρέμεινε ολόκληρη τη νύχτα άγρυπνος φρουρός του. «Είναι καταπληκτικό. Μία απίστευτη πρόσθεση στο Πορτ Τάλμποτ», δήλωσε η Χάρβεϊ-Τζόουνς.

Ο ιδιοκτήτης του γκαράζ όπου βρίσκεται ο πίνακας, Ιαν Λιούις, 55 ετών, εργάτης μετάλλου στην Τata Steel τόνισε ότι είδε για πρώτη φορά το έργο όταν αναρτήθηκαν φωτογραφίες του στο Facebook το απόγευμα της Τρίτης, προσθέτοντας ότι πιθανόν να επιλέχθηκε το Πορτ Τάλμποτ επειδή βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως η πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή