ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Λάθος» από την αρχή η αμερικανική παρουσία στη Συρία

Ιράν: «Λάθος» από την αρχή η αμερικανική παρουσία στη Συρία

Το Ιράν υποστήριξε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία ήταν «ένα λάθος, παράλογη και μια πηγή έντασης» σε μια πρώτη αντίδραση της Τεχεράνης στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα.

Ο Τραμπ ξεκίνησε την πλήρη απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία δηλώνοντας την Τετάρτη ότι πέτυχαν την αποστολή τους, δηλαδή να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος και δεν τους χρειαζόταν πλέον η χώρα.

«Από την αρχή, η είσοδος και παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν ένα λάθος, παράλογη και πηγή έντασης και κύρια αιτία της αστάθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί όπως μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Τραμπ έγραψε την Πέμπτη στο Twitter ότι «η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και πολλοί άλλοι δεν είναι ευχαριστημένοι» από την προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Το Ιράν, ένας βασικός υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, έχει στείλει στρατιωτικούς «συμβούλους» καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό και σιίτες πολιτοφύλακες από την περιοχή για να αντιμετωπίσει της αντικυβερνητικές ομάδες.

Η Τεχεράνη είναι αντίθετη στην παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία εκτός από εκείνες–από το Ιράν και τη Ρωσία δηλαδή–που έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση Άσαντ.