Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πλήττουν ολόκληρη την Αίγυπτο

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πλήττουν ολόκληρη την Αίγυπτο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Αίγυπτος όλη πλήττεται από την τρομοκρατία. Οι χριστιανικές εκκλησίες, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία, οι δημόσιες υπηρεσίες, δέχονται συνεχώς τρομοκρατικές επιθέσεις. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν ως απώτερο στόχο την αποδυνάμωση της ισχύος της αιγυπτιακής εθνικής ενότητας», μας είπε ο πατριάρχης της Κοπτικής Oρθόδοξης Εκκλησίας κ. Θεόδωρος, στη συνέντευξη για την τρομοκρατία και τους διωγμούς των χριστιανών στην Αίγυπτο, που μας παραχώρησε στο υπό αυστηρότατη φρούρηση κτίριο του πατριαρχείου στη συνοικία Ντιμερντές του Καΐρου.

Οι Κόπτες χριστιανοί της Αιγύπτου αριθμούν γύρω στα δεκαπέντε εκατομμύρια ψυχές και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος δεχόμενοι συχνά επιθέσεις τρομοκρατών ισλαμιστών.

– Ποιοι είναι, μακαριώτατε, αυτοί που επιτίθενται στις κοπτικές εκκλησίες;

– Στην πραγματικότητα, αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπικοινωνούν. Από τότε που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οι τρομοκρατικές ενέργειες αυξήθηκαν θεαματικά.

– Πώς ήταν οι σχέσεις σας με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ενόσω αυτοί βρίσκονταν στην εξουσία;

– Εγώ εξελέγην πατριάρχης στην περίοδο που πρόεδρος ήταν ο δρ Μοχάμεντ Μόρσι, ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ηταν περιορισμένη η σχέση μας και υπενθυμίζω ότι επί θητείας του ο καθεδρικός ναός μας εδώ στο Κάιρο δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση, πρώτη φορά στην ιστορία της Αιγύπτου. Αλλά και αποχωρώντας ο Μόρσι από την εξουσία έγινε η μεγάλη μαζική επίθεση εναντίον χριστιανικών στόχων. Πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν μέσα σε μία μέρα περισσότερες από εκατό εκκλησίες μας. Στόχος τους ήταν να εξεγερθούν οι Κόπτες και να υπάρξει σύγκρουση με τους μουσουλμάνους, αλλά δοξάζουμε τον θεό ότι οι Κόπτες κατάλαβαν την παγίδα, οπότε δεν κινητοποιήθηκαν και δεν χύθηκε ούτε μία σταγόνα αίμα.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πλήττουν ολόκληρη την Αίγυπτο-1

Σημείο ελέγχου από μεικτή δύναμη στρατιωτών και αστυνομικών στο Σινά. Στην πορεία μας προς το μοναστήρι σταματήσαμε σε έντεκα από αυτά. 

– Ως ηγέτης των χριστιανών απευθυνθήκατε στον Μόρσι να του ζητήσετε εξηγήσεις; Του είπατε γιατί μας σκοτώνετε; Και τι σας απάντησε;

– Πράγματι, πήγα και τον είδα, μου μιλούσε ωσάν να μην ήξερε περί τίνος πρόκειται…

– Κατά την γνώμη σας, έχει σχέση η τρομοκρατία που πλήττει την Αίγυπτο με αυτή στη Συρία και το Ιράκ;

– Μέχρι ενός σημείου υπάρχει σχέση, διότι οι τρομοκράτες έχουν επικοινωνία μεταξύ τους, σε πολλές περιπτώσεις συνεργάζονται.

– Είναι αυτοφυής ή εισαγόμενη η τρομοκρατία στον Νείλο;

– Η φύση της αιγυπτιακής προσωπικότητας είναι ήρεμη, θα έλεγα ότι προσομοιάζει με την ελληνική. Είναι η φύση που αγαπάει τη ζωή, αγαπάει τον άνθρωπο, αγαπάει το καλό. Αυτές όμως οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν αγαπούν τίποτα απ’ όλα αυτά.

– Οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν ευθύνες για το μίσος μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων;

– Ισως αυτή η ευθύνη δεν αφορά την παρούσα περίοδο, ίσως αφορά το παρελθόν.

– Ερχεται δηλαδή από μακριά;

– Η δράση των Αδελφών Μουσουλμάνων, ως αδελφότητας, είναι εδώ και ενενήντα χρόνια περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή