«Στάση» υπουργών για το μεταναστευτικό σχέδιο της Τερέζα Μέι

«Στάση» υπουργών για το μεταναστευτικό σχέδιο της Τερέζα Μέι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική αδυναμία της Τερέζα Μέι αποκαλύπτει η «λευκή βίβλος» για τη μετανάστευση, που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ενώ η πολιτικά εξασθενημένη Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγκάζεται τώρα να χαράξει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit, που περιλαμβάνουν σενάρια καταστροφής, όπως η ανάπτυξη 3.500 στρατιωτών για την αντιμετώπιση ταραχών στους δρόμους των βρετανικών πόλεων και η διατήρηση σε ετοιμότητα δεκάδων φεριμπότ, με στόχο τη διοχέτευση τροφίμων και φαρμάκων από τη Γαλλία και την Ολλανδία προς τη Βρετανία. Ακόμη και υπουργοί-οπαδοί του Brexit, όπως οι Πένι Μορντάν και Αντρέα Λέντσομ, εμφανίζονται να ευνοούν τη λύση μιας «διαχειριζόμενης εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία».

Η πρωθυπουργός καλείται τώρα να πείσει τους εξεγερμένους βουλευτές της ότι κάθε εναλλακτική πρόταση θα έχει επιπτώσεις χειρότερες από εκείνες της συμφωνίας της, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου.

Η «στάση» για το μεταναστευτικό, της οποίας ηγήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, και οι υποστηρικτές του στο υπουργικό συμβούλιο, αποδείχθηκε αρκετή για την ακύρωση του κεντρικού άξονα των προτάσεων της πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό, που προέβλεπε ότι μόνον όσοι αμείβονταν με 30.000 στερλίνες και πάνω θα δικαιούνταν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία μετά το Brexit, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian.

Διάψευση προσδοκιών

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών αρνούνταν να τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του σχεδίου της πρωθυπουργού, περί μείωσης του αριθμού μεταναστών σε «μερικές δεκάδες χιλιάδες τον χρόνο», χωρίς να αντιμετωπίσει την οιαδήποτε κύρωση. Παρά τα γεμάτα αυτοπεποίθηση άρθρα του φιλικού προς την πρωθυπουργό βρετανικού Τύπου, ότι το υπουργικό συμβούλιο θα ενέκρινε το κατώτατο όριο των 30.000 στερλινών ετήσιου εισοδήματος για απόκτηση άδειας παραμονής στη Βρετανία, η μαχητική άρνηση των «αντιφρονούντων» υπουργών διέψευσε τις προσδοκίες της κ. Μέι. Παρότι ο Φίλιπ Χάμοντ δεν έχει τη φήμη δημοφιλούς υπουργού μεταξύ των συναδέλφων του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο υπουργός Οικονομικών εξασφάλισε τη στήριξη της πλειοψηφίας στο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Σε μία προσπάθεια υιοθέτησης κοινώς αποδεκτής λύσης και διατήρησης της πρωθυπουργικής αξιοπρέπειας, η «λευκή βίβλος» απέφυγε να προτείνει ρητά την επιβολή ελάχιστου εισοδηματικού κριτηρίου 30.000 στερλινών, αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες να καθορίσουν το ακριβές ποσόν.

Εάν η Τερέζα Μέι παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα πρέπει να προετοιμασθεί για σκληρή αντιπαράθεση με τις ενώσεις εργοδοτών, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηρίσει το όριο των 30.000 «προϊόν ελιτίστικης άγνοιας».

Στο προεκλογικό μανιφέστο του 2017, το Συντηρητικό Κόμμα έγραφε: «Στόχος μας είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης και η διατήρησή της σε βιώσιμα επίπεδα, με τα οποία εννοούμε λίγες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες τον χρόνο». Τη δέσμευσή της αυτή επανέλαβε την Τετάρτη, στην ώρα του πρωθυπουργού, η κ. Μέι. Ο στόχος αυτός, όμως, ουδέποτε τηρήθηκε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ ξεκαθάρισε την αντίθεσή του σε αυτόν, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του. Αυτή τη στιγμή, ο ετήσιος αριθμός μεταναστών στη Βρετανία κυμαίνεται γύρω στις 273.000, με ελάχιστες αυξομειώσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η «λευκή βίβλος» επιδιώκει την υιοθέτηση συμβιβαστικής λύσης, κάνοντας λόγο για «βιώσιμα επίπεδα, όπως αυτά περιγράφονται στο μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή