Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τσουνάμι στην Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 1.400 στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος. «Τραυματίστηκαν 1.459 άνθρωποι και 128 συνεχίζουν να αγνοούνται», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.

Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία-1

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, διευκρινίζοντας πως 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία-2

Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές εκατοντάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα κύματα, τα οποία έπληξαν τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας γύρω στις 21.30 τοπική ώρα, το Σάββατο το βράδυ. Το τσουνάμι προκλήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Μάλιστα σύμφωνα με επιστήμονες λεπτά πριν το τσουνάμι χτυπήσει τις ινδονησιακές ακτές ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας πλευράς του ηφαιστειογενούς νησιού Ανάκ Κρακατάο βυθίστηκε στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να προκληθούν τα φονικά κύματα.

Οι επιστήμονες επικαλέστηκαν και εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. «Η επικρατέστερη θεωρία είναι αυτή της υποβρύχιας κατολίσθησης», δήλωσε ο Σαμ Τέιλορ Οφορντ, σεισμολόγος στο Ουέλιγκτον. «Οταν ένα κομμάτι στεριάς καταλήγει στον ωκεανό μετατοπίζει την επιφάνεια της θάλασσας προκαλώντας το τσουνάμι», πρόσθεσε.

 

 

Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία-3

Ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών, Πουρβό Νουγκρόχο, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία-4
Στους 373 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία-5

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, όμως οι διασώστες και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα.

Βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο κατέγραψαν τη στιγμή αμέσως μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή