Προσφυγή Spiegel κατά δημοσιογράφου

Προσφυγή Spiegel κατά δημοσιογράφου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δικαστικά εναντίον του δημοσιογράφου του Κλάας Ρελότσιους αναμένεται να προσφύγει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, καθώς μετά την αποκάλυψη για κατασκευασμένα ρεπορτάζ αποδεικνύεται ότι ο Ρελότσιους ζητούσε από αναγνώστες δωρεές για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο άλλοτε σταρ του εντύπου, ο οποίος είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις στη Γερμανία και στις ΗΠΑ για τα εκτενή άρθρα του, είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Το περιοδικό πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του 33χρονου δημοσιογράφου υποστηρίζοντας ότι ζητούσε δωρεές για τα ορφανά της Συρίας από τους αναγνώστες του περιοδικού και τα χρήματα πήγαιναν στον προσωπικό του λογαριασμό. Την ίδια στιγμή, το έγκυρο περιοδικό προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος του που επλήγη ανεπανόρθωτα από το σκάνδαλο, αποστέλλοντας εκ νέου δημοσιογράφο του στην πόλη Φέργκους Φολ, προκειμένου να περιγράψει την «αληθινή κατάσταση εκεί και όχι την επινοημένη από τον Ρελότσιους». Το σχετικό ρεπορτάζ του Ρελότσιους δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του περιοδικού, αφού, όπως διαπιστώθηκε, έβριθε ανακριβειών.

Ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ουάσιγκτον Κρίστοφ Σόιερμαν ανέλαβε, εξάλλου, να απολογηθεί στους κατοίκους της πόλης στη Μινεσότα, οι ζωές και ιστορίες των οποίων διαστρεβλώθηκαν από τον Ρελότσιους για να εξυπηρετήσουν το πνεύμα του άρθρου του. «Συναντάει κανείς ανθρώπους που μοιάζουν μεν με τους ήρωες του ρεπορτάζ του Ρελότσιους, αλλά που σταδιακά απομακρύνονται από την περιγραφή του όσο περισσότερο μιλάει κανείς μαζί τους», εξηγεί ο Σόιερμαν. Πράγματι, οι ιστορίες του Ρελότσιους δεν ήταν εντελώς ψεύτικες, απλώς ο ίδιος ένιωθε την ανάγκη να τις προσαρμόσει στην κεντρική ιδέα όσων ήθελε να πει. Στο πλαίσιο αυτό, άλλαζε συχνά τις ηλικίες, τα επαγγέλματά και το βιογραφικό των ανθρώπων τους οποίους περιέγραφε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Der Spiegel ανακοίνωσε ότι ο Ρελότσιους παραδέχθηκε ότι κατασκεύαζε κάποια από τα ρεπορτάζ του. Ο ίδιος πάντως δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση. Το Der Spiegel ανέφερε ότι δέχθηκε μηνύματα από αναγνώστες σύμφωνα με τα οποία ο Ρελότσιους είχε χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ζητήσει δωρεές προς βοήθεια των ορφανών από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή