New York Times: Ο άνθρωπος που επέζησε απο δύο ένοπλες επιθέσεις

New York Times: Ο άνθρωπος που επέζησε απο δύο ένοπλες επιθέσεις

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 22χρόνος Μπρένταν Κέλι έχει βιώσει περισσότερη βία από όση θα έπρεπε να έχει δεχθεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Ο Κέλι έχει χρησιμοποιήσει το ψηλό του κορμί δύο φορές για να προστατέψει τους φίλους του από δύο τρομοκρατικές ενέργειες, τη πρώτη στο Λας Βέγκας και η άλλη στο αγαπημένο του μπαρ στο Thousand Oaks στην Καλιφόρνια.

Σε δύο εβδομάδες, θα φύγει για το Αφγανιστάν για τη πρώτη περιοδεία του ως πεζοναύτης.

New York Times: Ο άνθρωπος που επέζησε απο δύο ένοπλες επιθέσεις-1

Ούτε για μία στιγμή δεν σκέφτηκε να καθυστερήσει την θητεία του μετά την τραυματική εμπειρία που έζησε τον Νοέμβριο, όταν ένας άντρας σκότωσε 12 ανθρώπους σε ένα μπαρ στη περιοχή του Thousand Oaks, στο οποίο είχε πάει για να διασκεδάσει με τους φίλους του.

Αντ’αυτού η εμπειρία του τον έχει κάνει πιο αποφασισμένο να πολεμήσει τους εχθρούς της χώρας του στο εξωτερικό και να προστατέψει τις ελευθερίες που ο ίδιος θεωρεί βασικές, όπως το δικαίωμα του στην οπλοφορία και την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης.

«Αυτό μπορώ να κάνω», δήλωσε στους Times σχετικά με την στρατιωτική του θητεία. «Αυτό είναι που πρέπει να κάνω, ως νέος άνθρωπος».

Βέβαια, η μεταμόρφωση του Κέλι από έναν εθνικό ήρωα σε έναν στρατιώτη, είναι μία απεικόνιση του βαθιά προβληματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την βία, αλλά μας δείχνει παράλληλα και έναν τρόπο να «λυτρωθούμε» από αυτή, παρόλα τα ανεξίτηλα σημάδια που μπορεί να έχει αφήσει επάνω μας.

Μετά τον θάνατο δύο φίλων του τον περασμένο μήνα, ο Κέλι έκανε τατουάζ τα ονόματα τους στον αριστερό του ώμο. Στην πλάτη του έχει κάνει τατουάζ την φράση, που του είπε ένας φίλος του, που ήταν μαζί του στην επίθεση του Λας Βέγκας: «Σε αυτό το παιχνίδι που λέγεται ζωή, κανένας δεν βγαίνει ζωντανός».

New York Times: Ο άνθρωπος που επέζησε απο δύο ένοπλες επιθέσεις-2

Ο παραλογισμός των επιθέσεων δεν κλόνισε την πίστη του στο Θεό, αντιθέτως την ενίσχυσε. «Σαν θρήσκος, αλλά και σαν άνθρωπος, ξέρω ότι όλοι θα πεθάνουμε, δυστυχώς», δήλωσε ο Κέλι στου New York Times. «Είναι όμως κάτι με το οποίο με πρέπει να συμβιβαστούμε».

Ο Κέλι δήλωσε πως «ο Θεός έχει μεγάλα σχέδια για εμένα και το ξέρω. Αν και έχω ζήσει όλα αυτά τα γεγονότα, είμαι απλά ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κατανοήσει τι έχει συμβεί, όπως όλοι. Στο τέλος της μέρας, προσπαθώ να βγάλω νόημα. Όλα θα πάνε καλά και δεν βγάζει νόημα γιατί δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να βγάλει νόημα».

Ο Κέλι μετά τους πυροβολισμούς δεν έχει σταματήσει να βγαίνει σε τοπικά μπαρ και συναυλίες μαζί με τους δύο κοντινούς τους φίλους του, οι οποίοι και οι δύο επιβίωσαν από τις επιθέσεις, με την δεύτερη να έρχεται μόλις που είχαν αρχίσει να βάζουν την ζωή τους σε μία τάξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κέλι βγήκε μαζί με τους φίλους του σε μία βραδιά που διοργάνωσαν οι ιδιοκτήτες του Borderline, του μπαρ στο οποίο έγινε η επίθεση. Μέχρι τότε ο Κέλι μαζί με τους φίλους του μαζεύονταν σε άδεια πάρκινγκ για να χορέψουν τη μουσική κάουντρι που τους αρέσει. Όμως, ο χορός κάτω από τα φώτα του μπαρ ήταν κάτι που τους είχε λείψει.

New York Times: Ο άνθρωπος που επέζησε απο δύο ένοπλες επιθέσεις-3

Αυτή τη στιγμή ο Κέλι περνάει αρκετές ώρες στον υπολογιστή του, καθώς προετοιμάζεται για το τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσης του.

«Βλέπω πολλούς εφιάλτες, είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω», δήλωσε. «Ξυπνάω και όταν συνέρχομαι, προσπαθώ να γράψω αυτό που είδα και να το συζητήσω», πρόσθεσε.

Πήρε μία βαθιά ανάσα και συνέχισε. «Στα όνειρα μου κυρίως βλέπω τα άσχημα πράγματα που έζησα εκείνο το βράδυ», είπε. «Και το τι θα μπορούσε να γίνει», πρόσθεσε.

New York Times: Ο άνθρωπος που επέζησε απο δύο ένοπλες επιθέσεις-4

Αυτό είναι που τον «τρώει», όταν σκέφτεται εκείνο το βράδυ. Βλέπει τους φίλους του στρατιώτες σε ένα πόλεμο που δεν διάλεξαν. Μπορούσε να κάνει περισσότερα; Θα μπορούσε να είχε σταματήσει τον δράστη; Θα μπορούσε να είχε ξαναμπεί μέσα για να σώσει τους υπόλοιπους.

Γνωρίζει για την έννοια των «τύψεων του θύματος». Τις ένιωσε και μετά το Λας Βέγκας, όταν έγινε ήρωας, επειδή έσωσε μία νεαρή γυναίκα που μόλις είχε γνωρίσει.

Ο Κέλι έκανε ένα τατουάζ το σήμα του «Route 91», ενός ετήσιου φεστιβάλ κάουντρι μουσικής, κάτω από τον αριστερό δικέφαλο του. Έχει στόχο να ενώσει τα τατουάζ που έχει κάνει για τις δύο επιθέσεις, αλλά οι πεζοναύτες δεν επιτρέπουν περισσότερα τατουάζ, οπότε θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2021, ή περισσότερο αν καταταγεί ξανά.

New York Times: Ο άνθρωπος που επέζησε απο δύο ένοπλες επιθέσεις-5

Προς το παρόν οι φίλοι του τον πειράζουν ότι δείχνει τα τατουάζ του πολύ, και ακόμα και βγάζει την μπλούζα του αν κάποιος του ζητήσει να τα δει.

Όταν μία μητέρα του ζήτησε να βγάλει μία φωτογραφία με τον τετράχρονο γιο της, ο Κέλι δέχθηκε με χαρά. Όπως λέει δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ξένος του ζητά να βγούν φωτογραφία, αν και ακόμα το βρίσκει «πολύ περίεργο».

Ο Κέλι χρησιμοποιεί τον νέο ρόλο του ως «φάρος ελπίδας για την κοινότητα του», για να αντιμετωπίσει και τον εσωτερικό του πόνο.

«Νιώθω ότι πολλές φορές πρέπει να είμαι δυνατός για τους άλλους», δήλωσε στου New York Times. Πρόσφατα συναντήθηκε με έναν ψυχολόγο μετά την επίθεση του Λας Βέγκας, αλλά έχει βρει περισσότερη βοήθεια και φροντίδα από τους φίλους και τους συγγενείς του. Οι φίλοι του τον προτρέπουν να πάει σε κάποιον ειδικό, αλλά προς το παρόν ο Κέλι αρνείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή