ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Αύξηση του επιπέδου συναγερμού μετά τo «ξέσπασμα» του ηφαιστείου

indonisia-ayxisi-toy-epipedoy-synagermoy-meta-to-xespasma-toy-ifaisteioy-2291054

Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αύξησαν οι αρχές της Ινδονησίας τον συναγερμό μετά τις εκρήξεις του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα που είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί τσουνάμι πέντε μέτρων και να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 430 άτομα. 

Σύμφωνα με τις αρχές ο κρατήρας του ηφαιστείου παραμένει «εύθραυστος» εντείνοντας τους φόβους για μια ακόμη κατολίσθηση και ένα νέο τσουνάμι.

indonisia-ayxisi-toy-epipedoy-synagermoy-meta-to-xespasma-toy-ifaisteioy0

Το ηφαίστειο ήταν ιδιαίτερα ενεργό από την περασμένη Κυριακή εκτοξεύοντας λάβα και πέτρες και μια πυκνή στήλη ηφαιστειακής τέφρας που έφτασε σε ύψος ακόμη και τα 3.000 μέτρα. 

indonisia-ayxisi-toy-epipedoy-synagermoy-meta-to-xespasma-toy-ifaisteioy2

indonisia-ayxisi-toy-epipedoy-synagermoy-meta-to-xespasma-toy-ifaisteioy4

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναδρομολογούνται όλες οι πτήσεις ώστε να μην περνούν πάνω από τον κρατήρα του ηφαιστείου Άνακ Κρακατάου («το παιδί του Κρακατάου»), ανάμεσα στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, επιβάλλοντας ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

«Όλες οι πτήσεις αναδρομολογούνται», καθώς έχει κηρυχθεί «κόκκινος συναγερμός λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από το Κρακατάου», ανέφερε η AirNav, η κρατική υπηρεσία ελέγχου πτήσεων, σε ανακοίνωσή της.