Στο Αφγανιστάν σκοτώθηκε ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης στο προξενείο της Κίνας

Στο Αφγανιστάν σκοτώθηκε ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης στο προξενείο της Κίνας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους φερόμενους ως εγκεφάλους της επίθεσης εναντίον του προξενείου της Κίνας στο Καράτσι τον περασμένο μήνα, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει μια αυτονομιστική οργάνωση στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, σκοτώθηκε, όπως και πέντε μέλη της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το κίνημα στο οποίο ανήκε. 

Ο Βελουχικός Απελευθερωτικός Στρατός (ΒΑΣ), ο οποίος εναντιώνεται μεταξύ άλλων στα έργα που προωθούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας στην Μπαλουτσιστάν, μια επαρχία με ιδιαίτερα πλούσιο υπέδαφος, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ασλάμ Μπαλούτς, ενός από τους ηγέτες του.

«Ο επιφανής διοικητής του ΒΑΣ Ασλάμ Μπαλούτς, μαζί με πέντε ακόμη μέλη της οργάνωσης, έπεσαν μάρτυρες κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης του εχθρού τη Δευτέρα», ανέφερε ο Τζιάντ Μπαλούτς, εκπρόσωπος των αυτονομιστών. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Samaa του Πακιστάν μετέδωσε ότι ο αξιωματούχος των αυτονομιστών και οι σύντροφοί του σκοτώθηκαν σε επίθεση καμικάζι στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, που βρίσκεται αντίκρυ στην Μπαλουτσιστάν.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Τον περασμένο μήνα, τρεις ένοπλοι έκαναν έφοδο στο προξενείο της Κίνας στο Καράτσι και σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους. Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας εξόντωσαν τους δράστες, που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Οι κυβερνήσεις του Πακιστάν κατηγορούν τον παλιό εχθρό της χώρας, την Ινδία, ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές στο Μπαλουτσιστάν. Το Νέο Δελχί διαψεύδει πως υποστηρίζει καθ' οποιοδήποτε τρόπο τους Βελούχους αυτονομιστές, ενώ ερίζει από την δική του πλευρά ότι το Ισλαμαμπάντ υποστηρίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές σε όλη την περιοχή.

Η Κίνα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός λιμανιού βαθέος ύδατος στην Γκουαντάρ, στο νότιο τμήμα της Μπαλουτσιστάν, ενώ επενδύει επίσης σε άλλα έργα στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν.

Η Μπαλουτσιστάν, που γειτονεύει με το Αφγανιστάν και με το Ιράν, έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο, τόσο μεταλλεύματα όσο και αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά παραμένει η φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή